KI-forskare bygger databas i Kina

Forskare vid Shandong provincial hospital i Kina och Karolinska institutet har genomfört en kartläggning av nästa 6 000 personer på den kinesiska landsbygden. Detta för att studera hjärnans åldrande och förebygga demens enligt FINGER-studiens upplägg.

Idéerna från den finska FINGER-studien, som undersöker förebyggande insatser mot kognitiv svikt, sprids över världen. Ett av de första internationella initiativen, MIND-China, sattes igång 2018 i Yanggu, i västra Shandongprovinsen, i Kina. Där anpassar man interventionerna till kinesiska traditioner och inriktar sig särskilt på äldre personer på landsbygden. Nästan 6 000 personer har genomgått undersökningar av livsstil, hälsa och kognitiv funktion innan interventionerna startar. Dessa data samlas i en databas som alltså byggs upp i samarbete med forskare från Karolinska institutet.

– Databasen är oerhört viktig och värdefull för att kunna utforska en rad vetenskapliga frågor relaterade till åldrande och hälsa, i synnerhet hjärnans åldrande och relaterade sjukdomar såsom demens, säger Chengxuan Qiu, senior forskare vid Aging research center, ARC, på institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet, i en nyhet på KI:s hemsida.

I en vetenskaplig artikel publicerar man nu en beskrivning av databasen tillsammans med data från den första undersökningen av deltagarna. Medelåldern bland deltagarna var nära 71 år, 57 procent var kvinnor, 41 procent var analfabeter och 88 procent var jordbrukare. Bland vanliga kroniska sjukdomar fanns högt blodtryck (67 procent), dyslipidemi (23 procent), hjärtsjukdom (24 procent), diabetes (14 procent) och demens (5,4 procent).

Läs den vetenskapliga artikeln

Yongxiang Wang, Xiaolei Han, Xianda Zhang, Zhonglin Zhang, Lin Cong, Shi Tang (2022). Health status and risk profiles for brain aging of rural-dwelling older adults: Data from the interdisciplinary baseline assessments in MIND-China. Alzheimer’s and dementia: Translational research and clinical interventions.

Fakta
World wide FINGERS network

Forskningsprojekt i mer än 40 länder har anslutit sig till World-wide FINGERS network, som provar förebyggande insatser mot kognitiv svikt, baserat på den finska FINGER-studien, men anpassat till de lokala förutsättningarna
https://wwfingers.com/

Relaterat

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens innehåll nedan!

Kollage med prideflagga och kvinna med demens

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens

Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar för queera liv att bli synliga och erkända.

”Han försvinner bit för bit”

Fotografen Jens Sølvberg står bakom många av bilderna som du ser i temats artiklar och även omslaget för Äldre i Centrum nummer 1/25. ­Omslaget föreställer hans make Reinhold Nilsson, som har demens och försvinner bit för bit.

Fler nyheter

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den traditionella hälso- och sjukvården, enligt folkhälsoutvecklare i Jönköping, där den också har testats.

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i serien är Frida Nordeström, nydisputerad vid Lunds universitet, som har forskat om boendemiljöns betydelse för välmåendet.

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar en studie från Göteborgs universitet att risken avtar med tiden.