KI-forskare bygger databas i Kina

Forskare vid Shandong provincial hospital i Kina och Karolinska institutet har genomfört en kartläggning av nästa 6 000 personer på den kinesiska landsbygden. Detta för att studera hjärnans åldrande och förebygga demens enligt FINGER-studiens upplägg.

Idéerna från den finska FINGER-studien, som undersöker förebyggande insatser mot kognitiv svikt, sprids över världen. Ett av de första internationella initiativen, MIND-China, sattes igång 2018 i Yanggu, i västra Shandongprovinsen, i Kina. Där anpassar man interventionerna till kinesiska traditioner och inriktar sig särskilt på äldre personer på landsbygden. Nästan 6 000 personer har genomgått undersökningar av livsstil, hälsa och kognitiv funktion innan interventionerna startar. Dessa data samlas i en databas som alltså byggs upp i samarbete med forskare från Karolinska institutet.

– Databasen är oerhört viktig och värdefull för att kunna utforska en rad vetenskapliga frågor relaterade till åldrande och hälsa, i synnerhet hjärnans åldrande och relaterade sjukdomar såsom demens, säger Chengxuan Qiu, senior forskare vid Aging research center, ARC, på institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet, i en nyhet på KI:s hemsida.

I en vetenskaplig artikel publicerar man nu en beskrivning av databasen tillsammans med data från den första undersökningen av deltagarna. Medelåldern bland deltagarna var nära 71 år, 57 procent var kvinnor, 41 procent var analfabeter och 88 procent var jordbrukare. Bland vanliga kroniska sjukdomar fanns högt blodtryck (67 procent), dyslipidemi (23 procent), hjärtsjukdom (24 procent), diabetes (14 procent) och demens (5,4 procent).

Läs den vetenskapliga artikeln

Yongxiang Wang, Xiaolei Han, Xianda Zhang, Zhonglin Zhang, Lin Cong, Shi Tang (2022). Health status and risk profiles for brain aging of rural-dwelling older adults: Data from the interdisciplinary baseline assessments in MIND-China. Alzheimer’s and dementia: Translational research and clinical interventions.

Fakta
World wide FINGERS network

Forskningsprojekt i mer än 40 länder har anslutit sig till World-wide FINGERS network, som provar förebyggande insatser mot kognitiv svikt, baserat på den finska FINGER-studien, men anpassat till de lokala förutsättningarna
https://wwfingers.com/

Relaterat

Mental stimulering kan förebygga alzheimer

Forskning har visat att personer som stimulerar hjärnan mentalt, genom bland annat yrkesutövning, har bättre kognitiv funktion. Nu undersöker en avhandling om sociala och intellektuella krav i arbetet leder till bättre kognition och förebygger Alzheimers sjukdom.

Äldre med adhd får sällan diagnos och behandling

Vuxna med adhd har ökad risk för att drabbas av en rad åldersrelaterade sjukdomar, bland annat demens, högt blodtryck och typ-2 diabetes. Samtidigt är det få vuxna som får diagnosen adhd och behandling. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

Laura Fratiglioni får Bengt Winblads pris

Hon har bland annat byggt upp befolkningsstudien SNAC-K i Stockholm. Nu tilldelas Laura Fratiglioni Bengt Winblads pris av Svenska läkaresällskapet.

Fler nyheter

Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det

Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs universitet med 70-åringar visar att många äldre inte misstänker att de kan ha grön starr, trots symptom.

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet

I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella varelser. Forskare efterlyser en öppen dialog kring åldrande och sexualitet som kan leda till en kompetenshöjning inom…

Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha bättre effekt än både styrketräning och kondition.