Seminarium 8 december: Livslångt åldrande

Äldre i Centrum startar tillsammans med Sveriges gerontologiska sällskap ett samarbete kring återkommande seminarier. Syftet är att lära och samtala kring frågor om äldre och åldrande med utgångspunkt i aktuell forskning.

Sedan många år är medlemmarna i Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, i kraft av sitt medlemskap också prenumeranter på Äldre i Centrum. Ett stort antal SGS-anslutna forskare har också skrivit i tidskriften genom åren. Nu tar samarbetet ytterligare ett steg när första upplagan av en återkommande seminarium om äldre och åldrande sätts i sjön.

Till en början är siktet inställt på ett årligt seminarium. Tidskriftens aktuella tema utgör också seminariets innehåll och den första upplagan bär därför rubriken Livslångt åldrande. Onsdagen den 8 december kl 13–15 kommer tre av temats skribenter att hålla föredrag med plats för frågor:

KRISTER HÅKANSSON, Karolinska institutet
Att leva länge och väl – faktorer som troligen påverkar sannolikheten och tänkbara mekanismer bakom

ANNA BRATT, Linnéuniversitetet
Högre motståndskraft hos äldre – exempel från covid-19-pandemin

MIKAEL RENNEMARK, Linneuniversitetet
Äldres hälsa i ljuset av hälsobeteende och personlighet

Seminariet hålls digitalt via den här länken. Deltagande är gratis och kräver ingen föranmälan.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…