Susanne Iwarsson vid Lunds universitet
Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet är glad över att många lärosäten ser potentialen i forskarskolan. Foto: Kennet Ruona

Lärosäten går ihop för att rädda äldreforskarskola

Nu står det klart att tolv svenska lärosäten tillsammans ska bidra med pengar till den nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH. Detta efter att tidigare finansiering löper ut under 2021.

Forskarskolan SWEAH har sedan starten 2014 varit ett nav för doktorander och forskare inom äldre- och åldrandeområdet. Mellan 2014 och 2021 finansieras forskarskolan med 25 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, medel som alltså kommer att löpa ut i år. 

Men nu har tolv lärosäten beslutat att ta bidra med finansiering för att verksamheten ska kunna fortsätta. Totalt kommer forskarskolan att få 3,4 miljoner kronor om året. Med den nya finansieringsmodellen kommer SWEAH att kunna fortsätta fram till 2026. 

– Vi har sett vilken stor betydelse SWEAH har för att utveckla den nya generationens forskare. Det är därför oerhört glädjande att så många lärosäten ser potentialen i verksamheten och fortsätter att satsa på den här tvärvetenskapliga lärandemiljön, säger Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet i ett pressmeddelande. 

Beslutet innebär också att de tolv lärosäten som bidrar med medel kommer att kunna ansluta sina egna doktorander och engagera postdoktorer från och med 2022. 

– Fler partners som är beredda att bidra kan ansluta, men huvudsaken är att vi nu har tryggat framtiden för SWEAH och kan planera för fler samarbeten och aktiviteter, säger Susanne Iwarsson. 

De doktorander och postdoktorer som är anknutna till SWEAH har ofta en bakgrund inom medicin och hälsovetenskap, men också inom samhälls- och beteendevetenskap, humaniora, juridik, demografi, teknik eller arkitektur. Forskarskolan erbjuder dessutom tvärvetenskapliga kurser inom åldrande och hälsa. 

– Den här typen av tvärdisciplinära forskarskolor där doktorander och postdoktorer från stora och mindre lärosäten över hela landet utbyter erfarenheter är mycket viktiga för framtidens kunskapsutveckling, säger Lena Eskilsson, prorektor vid Lunds universitet. 

Fakta.
LÄROSÄTENA

De tolv lärosäten som ingår i finansieringen är:

  • Blekinge tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Högskolan Dalarna
  • Högskolan Kristianstad
  • Jönköping university
  • Linnéuniversitetet
  • Luleå tekniska universitet
  • Lunds universitet
  • Karolinska institutet
  • Umeå universitet

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Stressig miljö påverkar hälsan senare i livet

Arbetsmiljön kan påverka hur vi mår och när vi går i pension. Nu visar en omfattande studie från Jönköping university att stressiga förhållanden…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…