Susanne Iwarsson vid Lunds universitet
Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet är glad över att många lärosäten ser potentialen i forskarskolan. Foto: Kennet Ruona

Lärosäten går ihop för att rädda äldreforskarskola

Nu står det klart att tolv svenska lärosäten tillsammans ska bidra med pengar till den nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH. Detta efter att tidigare finansiering löper ut under 2021.

Forskarskolan SWEAH har sedan starten 2014 varit ett nav för doktorander och forskare inom äldre- och åldrandeområdet. Mellan 2014 och 2021 finansieras forskarskolan med 25 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, medel som alltså kommer att löpa ut i år. 

Men nu har tolv lärosäten beslutat att ta bidra med finansiering för att verksamheten ska kunna fortsätta. Totalt kommer forskarskolan att få 3,4 miljoner kronor om året. Med den nya finansieringsmodellen kommer SWEAH att kunna fortsätta fram till 2026. 

– Vi har sett vilken stor betydelse SWEAH har för att utveckla den nya generationens forskare. Det är därför oerhört glädjande att så många lärosäten ser potentialen i verksamheten och fortsätter att satsa på den här tvärvetenskapliga lärandemiljön, säger Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet i ett pressmeddelande. 

Beslutet innebär också att de tolv lärosäten som bidrar med medel kommer att kunna ansluta sina egna doktorander och engagera postdoktorer från och med 2022. 

– Fler partners som är beredda att bidra kan ansluta, men huvudsaken är att vi nu har tryggat framtiden för SWEAH och kan planera för fler samarbeten och aktiviteter, säger Susanne Iwarsson. 

De doktorander och postdoktorer som är anknutna till SWEAH har ofta en bakgrund inom medicin och hälsovetenskap, men också inom samhälls- och beteendevetenskap, humaniora, juridik, demografi, teknik eller arkitektur. Forskarskolan erbjuder dessutom tvärvetenskapliga kurser inom åldrande och hälsa. 

– Den här typen av tvärdisciplinära forskarskolor där doktorander och postdoktorer från stora och mindre lärosäten över hela landet utbyter erfarenheter är mycket viktiga för framtidens kunskapsutveckling, säger Lena Eskilsson, prorektor vid Lunds universitet. 

Fakta.
LÄROSÄTENA

De tolv lärosäten som ingår i finansieringen är:

  • Blekinge tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Högskolan Dalarna
  • Högskolan Kristianstad
  • Jönköping university
  • Linnéuniversitetet
  • Luleå tekniska universitet
  • Lunds universitet
  • Karolinska institutet
  • Umeå universitet

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…