Susanne Iwarsson vid Lunds universitet
Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet är glad över att många lärosäten ser potentialen i forskarskolan. Foto: Kennet Ruona

Lärosäten går ihop för att rädda äldreforskarskola

Nu står det klart att tolv svenska lärosäten tillsammans ska bidra med pengar till den nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH. Detta efter att tidigare finansiering löper ut under 2021.

Forskarskolan SWEAH har sedan starten 2014 varit ett nav för doktorander och forskare inom äldre- och åldrandeområdet. Mellan 2014 och 2021 finansieras forskarskolan med 25 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, medel som alltså kommer att löpa ut i år. 

Men nu har tolv lärosäten beslutat att ta bidra med finansiering för att verksamheten ska kunna fortsätta. Totalt kommer forskarskolan att få 3,4 miljoner kronor om året. Med den nya finansieringsmodellen kommer SWEAH att kunna fortsätta fram till 2026. 

– Vi har sett vilken stor betydelse SWEAH har för att utveckla den nya generationens forskare. Det är därför oerhört glädjande att så många lärosäten ser potentialen i verksamheten och fortsätter att satsa på den här tvärvetenskapliga lärandemiljön, säger Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet i ett pressmeddelande. 

Beslutet innebär också att de tolv lärosäten som bidrar med medel kommer att kunna ansluta sina egna doktorander och engagera postdoktorer från och med 2022. 

– Fler partners som är beredda att bidra kan ansluta, men huvudsaken är att vi nu har tryggat framtiden för SWEAH och kan planera för fler samarbeten och aktiviteter, säger Susanne Iwarsson. 

De doktorander och postdoktorer som är anknutna till SWEAH har ofta en bakgrund inom medicin och hälsovetenskap, men också inom samhälls- och beteendevetenskap, humaniora, juridik, demografi, teknik eller arkitektur. Forskarskolan erbjuder dessutom tvärvetenskapliga kurser inom åldrande och hälsa. 

– Den här typen av tvärdisciplinära forskarskolor där doktorander och postdoktorer från stora och mindre lärosäten över hela landet utbyter erfarenheter är mycket viktiga för framtidens kunskapsutveckling, säger Lena Eskilsson, prorektor vid Lunds universitet. 

Fakta.
LÄROSÄTENA

De tolv lärosäten som ingår i finansieringen är:

  • Blekinge tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Högskolan Dalarna
  • Högskolan Kristianstad
  • Jönköping university
  • Linnéuniversitetet
  • Luleå tekniska universitet
  • Lunds universitet
  • Karolinska institutet
  • Umeå universitet

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.