Foto: Lunds universitet

Lundaforskare får prestigefyllt anslag för alzheimerprojekt

Tre forskare vid Lunds universitet har tilldelats det prestigefyllda europeiska forskningsanslaget ERC advanced grant på 2,5 miljoner euro vardera. En av dem som fått medel är Oskar Hansson som är känd för sin forskning om alzheimerdiagnostik.

Europeiska forskningsrådet – European research council, ERC – är en EU-initierad forskningsfinansiär som ska främja omfattande och lång forskning av högsta kvalitet. Deras största anslag, Advanced grants, gäller för maximalt fem år och har en bidragsstorlek på 2,5 miljoner euro.

I sitt senaste beslut har forskningsrådet tilldelat lundaforskaren Oskar Hansson det prestigefyllda Advanced grants. Han är professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, och kanske mest känd för sin forskning om hur man i framtiden ska kunna diagnosticera Alzheimers sjukdom med hjälp av ett enkelt blodprov, minnestest och en speciell algoritm.

Nu är Oskar Hanssons forskning inne i en intensiv fas där han ska testa blodproven både i primär- och specialistvården. Med hjälp av blodproven ska han screena läkemedel, som används vid andra sjukdomar, och se om de också har en positiv verkan vid alzheimer.

– Detta är ett högriskprojekt, men nyttan kan bli mycket stor om vi lyckas. Jag är mycket tacksam för anslagen från ERC som ger oss kliniska forskare förutsättningar att bedriva den här typen av mer vågad forskning, säger han i ett pressmeddelande.

Läs Äldre i Centrums forskarporträtt av Oskar Hansson

Ett sjukdomsfall och en lösning

Relaterat

Byta livsstil bäst recept mot demens

Dåliga levnadsvanor kan ge upphov till demenssjukdomar, men för den som klarar att byta livsstil minskar risken att drabbas. Att bryta vanor är…

Porträttbild på Malin Aspö

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar…

Råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…