Foto: Lunds universitet

Lundaforskare får prestigefyllt anslag för alzheimerprojekt

Tre forskare vid Lunds universitet har tilldelats det prestigefyllda europeiska forskningsanslaget ERC advanced grant på 2,5 miljoner euro vardera. En av dem som fått medel är Oskar Hansson som är känd för sin forskning om alzheimerdiagnostik.

Europeiska forskningsrådet – European research council, ERC – är en EU-initierad forskningsfinansiär som ska främja omfattande och lång forskning av högsta kvalitet. Deras största anslag, Advanced grants, gäller för maximalt fem år och har en bidragsstorlek på 2,5 miljoner euro.

I sitt senaste beslut har forskningsrådet tilldelat lundaforskaren Oskar Hansson det prestigefyllda Advanced grants. Han är professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, och kanske mest känd för sin forskning om hur man i framtiden ska kunna diagnosticera Alzheimers sjukdom med hjälp av ett enkelt blodprov, minnestest och en speciell algoritm.

Nu är Oskar Hanssons forskning inne i en intensiv fas där han ska testa blodproven både i primär- och specialistvården. Med hjälp av blodproven ska han screena läkemedel, som används vid andra sjukdomar, och se om de också har en positiv verkan vid alzheimer.

– Detta är ett högriskprojekt, men nyttan kan bli mycket stor om vi lyckas. Jag är mycket tacksam för anslagen från ERC som ger oss kliniska forskare förutsättningar att bedriva den här typen av mer vågad forskning, säger han i ett pressmeddelande.

Läs Äldre i Centrums forskarporträtt av Oskar Hansson

Ett sjukdomsfall och en lösning

Relaterat

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…

15 miljoner kronor till demensforskning

Lungfunktion och kognitiv funktionsnedsättning, växtbaserad kost och demens, samt hur personer med demens använder sociala medier, är några av forskningsprojekten som Demensfonden har…

En patient får ett plåster i armvecket efter att ha lämnat ett blodprov.

Blodprov som test för alzheimer fungerade i vården

Ett enkelt blodprov för att påvisa alzheimer har testats på vårdcentraler och minnesmottagningar. Nu kan det bli tillgängligt i vården redan under året.

Fler nyheter

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…