Ladda ner och läs Therése Bielsten (2020), ”Doing things together”: Towards a health promoting approach to couples’ relationships and everyday life in dementia. Institutionen för hälsa, medicin och vård, Linköpings universitet.

Medforskning gav verktyg för par där ena parten har demens
I den första delen av sitt avhandlingsarbete fokuserade Therése Bielsten, nybliven doktor vid institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet, på den tidigare forskningen kring demens. Där såg hon att de allra flesta studier riktar in sig på själva sjukdomen och att intervertioner för demenssjuka är problemorienterade.
– Helt urskillningslöst tänker man att alla behöver det, att alla par är deprimerade och att partnern känner stor börda och så vidare, vilket speglar de mål och utfallsmått som används i interventionerna. Men det behöver ju inte vara så för alla och då är det inte så meningsfullt med en sådan intervention, säger Therése Bielsten i en intervju på Linköpings universitets webbsida.
Inom vården arbetar man ofta med det positiva och friska när man behandlar kroniska sjukdomar. Enligt Therése Bielsten saknas detta perspektiv inom demensvården, vilket det inte skulle behöva göra. Hon valde att arbeta med medforskare när hon fortsatte sitt avhandlingsarbete. Det innebar att hon arbetade tillsammans med flera par, där ena personen drabbats av demens.
Med hjälp av Therése Bielsten och hennes medforskares slutsatser arbetades en digital app fram. I appen finns informationsvideor, videor där par talar om olika teman, samt aktiviteter för att hantera vardagen med demens.
När appen testades på par där en av parterna var demenssjuk, visade det sig att försökspersonerna upplevde den som positiv och att den kunde bidra till utveckling av parrelationen, minskad känsla av ensamhet och ett mer positivt förhållningssätt.
Relaterat
Mental stimulering kan förebygga alzheimer
Forskning har visat att personer som stimulerar hjärnan mentalt, genom bland annat yrkesutövning, har bättre kognitiv funktion. Nu undersöker en avhandling om sociala…
Äldre med adhd får sällan diagnos och behandling
Vuxna med adhd har ökad risk för att drabbas av en rad åldersrelaterade sjukdomar, bland annat demens, högt blodtryck och typ-2 diabetes. Samtidigt…

Laura Fratiglioni får Bengt Winblads pris
Hon har bland annat byggt upp befolkningsstudien SNAC-K i Stockholm. Nu tilldelas Laura Fratiglioni Bengt Winblads pris av Svenska läkaresällskapet.
Fler nyheter
Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det
Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet
I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen
Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…