Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Mild till måttlig effekt av kognitiv träning

SBU har granskat en översiktsstudie över effekterna av kognitiv träning för personer med mild till måttlig demenssjukdom. De konstaterar att det troligen har mild till måttlig effekt.

Cognitive training for people with mild to moderate dementia är en studie som publicerades härom året i den vetenskapliga tidskriften Cochrane database of systematic reviews. Nu har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, skrivit en rapport i serien SBU kommenterar, där de utvärderar artikeln.

SBU bedömer översiktsartikeln som välgjord, även om de inte har undersökt tillförlitligheten för varje ingående studie. Den handlar om olika sätt att träna kognitiv funktion, exempelvis minnet och förmågan att behandla information, hos personer med mild till måttlig demens. Resultaten visar att träningen tycks kunna bromsa den kognitiva funktionsnedsättningen med kvarstående förbättringar i tre till tolv månader. Studierna rapporterar inga negativa effekter av träningen.

Samtidigt konstaterar SBU att det inte finns några hälsoekonomiska analyser av vare sig den kognitiva träningen eller dess alternativ i studierna; ingen insats alls, ordinarie vård eller icke-specifika aktiviteter.

– Det här visar att det finns metoder som är effektiva för att bromsa kognitiv funktionsnedsättning hos personer med demenssjukdom, säger Knut Sundell, projektledare för rapporten och sakkunnig i socialt arbete på SBU, i ett pressmeddelande.

Relaterat

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…