Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Mild till måttlig effekt av kognitiv träning

SBU har granskat en översiktsstudie över effekterna av kognitiv träning för personer med mild till måttlig demenssjukdom. De konstaterar att det troligen har mild till måttlig effekt.

Cognitive training for people with mild to moderate dementia är en studie som publicerades härom året i den vetenskapliga tidskriften Cochrane database of systematic reviews. Nu har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, skrivit en rapport i serien SBU kommenterar, där de utvärderar artikeln.

SBU bedömer översiktsartikeln som välgjord, även om de inte har undersökt tillförlitligheten för varje ingående studie. Den handlar om olika sätt att träna kognitiv funktion, exempelvis minnet och förmågan att behandla information, hos personer med mild till måttlig demens. Resultaten visar att träningen tycks kunna bromsa den kognitiva funktionsnedsättningen med kvarstående förbättringar i tre till tolv månader. Studierna rapporterar inga negativa effekter av träningen.

Samtidigt konstaterar SBU att det inte finns några hälsoekonomiska analyser av vare sig den kognitiva träningen eller dess alternativ i studierna; ingen insats alls, ordinarie vård eller icke-specifika aktiviteter.

– Det här visar att det finns metoder som är effektiva för att bromsa kognitiv funktionsnedsättning hos personer med demenssjukdom, säger Knut Sundell, projektledare för rapporten och sakkunnig i socialt arbete på SBU, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Byta livsstil bäst recept mot demens

Dåliga levnadsvanor kan ge upphov till demenssjukdomar, men för den som klarar att byta livsstil minskar risken att drabbas. Att bryta vanor är…

Porträttbild på Malin Aspö

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar…

Råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…