
Mild till måttlig effekt av kognitiv träning
Cognitive training for people with mild to moderate dementia är en studie som publicerades härom året i den vetenskapliga tidskriften Cochrane database of systematic reviews. Nu har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, skrivit en rapport i serien SBU kommenterar, där de utvärderar artikeln.
SBU bedömer översiktsartikeln som välgjord, även om de inte har undersökt tillförlitligheten för varje ingående studie. Den handlar om olika sätt att träna kognitiv funktion, exempelvis minnet och förmågan att behandla information, hos personer med mild till måttlig demens. Resultaten visar att träningen tycks kunna bromsa den kognitiva funktionsnedsättningen med kvarstående förbättringar i tre till tolv månader. Studierna rapporterar inga negativa effekter av träningen.
Samtidigt konstaterar SBU att det inte finns några hälsoekonomiska analyser av vare sig den kognitiva träningen eller dess alternativ i studierna; ingen insats alls, ordinarie vård eller icke-specifika aktiviteter.
– Det här visar att det finns metoder som är effektiva för att bromsa kognitiv funktionsnedsättning hos personer med demenssjukdom, säger Knut Sundell, projektledare för rapporten och sakkunnig i socialt arbete på SBU, i ett pressmeddelande.
Relaterat
Mental stimulering kan förebygga alzheimer
Forskning har visat att personer som stimulerar hjärnan mentalt, genom bland annat yrkesutövning, har bättre kognitiv funktion. Nu undersöker en avhandling om sociala…
Äldre med adhd får sällan diagnos och behandling
Vuxna med adhd har ökad risk för att drabbas av en rad åldersrelaterade sjukdomar, bland annat demens, högt blodtryck och typ-2 diabetes. Samtidigt…

Laura Fratiglioni får Bengt Winblads pris
Hon har bland annat byggt upp befolkningsstudien SNAC-K i Stockholm. Nu tilldelas Laura Fratiglioni Bengt Winblads pris av Svenska läkaresällskapet.
Fler nyheter
Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det
Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet
I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen
Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…