Nytt nummer av Vetenskapliga supplementet ute nu

Äldre i Centrum har publicerat ett nytt nummer av sitt vetenskapliga supplement. Två studier från äldreomsorgen och en från Svenska kyrkans församlingsarbete tog sig denna gång hela vägen in i tidskriften.

För ett år sedan hade Äldre i Centrums nya vetenskapliga supplement premiär. Sedan dess har arbetet fortsatt för att etablera tidskriften och i oktober kom beskedet att man får tidskriftsstöd av forskningsrådet Forte.

– Vi är superglada för stödet från Forte. Det känns som en bekräftelse att vi är rätt ute och att fler ser behovet av att publicera forskning på svenska, säger Mikael Mildén, som är redaktör för Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Det senaste året har redaktionen arbetat vidare med att få den digitala publiceringen att fungera på ett bra sätt. Under våren gjorde man också ett stort utskick till en lång rad forskare och berättade om tidskriften, vilket gjorde att fler fick upp ögonen för den.

– Arbetet med det nya numret har varit väldigt intressant och roligt. Vi har haft ganska många förfrågningar och dubbelt så många manus att jobba med som till vårt första nummer.

Porträtt på Mikael Mildén på sitt kontor.

Mikael Mildén är redaktör för ÄiCVS.

Tre artiklar finns med i det nya numret av ÄiCVS och alla tre bygger på intervjuer. De handlar om förhållandet mellan personal i privat och kommunalt driven hemtjänst, undersköterskors inställning till att arbeta med fysisk aktivitet på demensboende, och vilken roll öppna verksamheter hos Svenska kyrkans församlingar kan ha för äldre personers välbefinnande. Men även om man nu bara har kvalitativa studier i andra numret poängterar Mikael Mildén att de är öppna för en bred flora av ämnen och metoder, så länge de anknyter till äldre och åldrande.

Arbetet med nästa nummer av ÄiCVS har redan startat, både genom konkret redaktörsarbete med manuskript och kontakter och diskussioner med forskare som nu genomför studier som kan publiceras i framtiden.

– Vi hoppas såklart att ännu fler blir intresserade av supplementet. Vi skulle gärna ge ut flera nummer per år, men det avgörs helt av hur många bidrag vi får in och accepterar. I slutändan skulle vi önska att ÄiCVS blir något för äldre- och åldrandeforskningen att samlas kring, där många kanske gör sin första vetenskapliga publicering, där FoU-arbeten kan ta ett steg vidare och där etablerade forskare publicerar studier som de vill ska vara mer tillgängliga för praktiken eller en allmän samhällsdiskussion, säger Mikael Mildén.

Läs nya numret av ÄiCVS

Maria Söderberg (2022). Allianser och polarisering bland hemtjänstpersonal: en (o)önskad konsekvens av valfrihet och konkurrens inom äldreomsorgen? Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Anna Kubicka och Ingemar Kåreholt (2022). Undersköterskors perspektiv på att främja fysisk aktivitet hos personer på demensboende. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Cornelia Wulff Hamrin, Hanna Li Kusterer och Lotta Lundberg (2022). Svenska kyrkan och äldres välbefinnande – betydelsen av en församlings öppna verksamheter. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Relaterat

Utbilda personalen mot fördomar

Sexualitet är en viktig del av livet och en mänsklig rättighet. Varje människa, även personer som drabbats av demenssjukdom, har rätt till sexuell frihet. Men obekväma situationer kan lätt uppstå för äldreomsorgens personal. Med rätt utbildning kan sjuksköterskor, som bär…

Tom korridor på äldreboende med Stör ej-skylt på ett dörrhandtag

Äldres sexuella behov får inte ignoreras

Genom att erkänna sexualitet som en viktig del av hälsan, kan personal på särskilda boenden skapa en trygg och stöttande miljö som främjar och stödjer de boendes sexuella behov och hälsa. Men personalen behöver öka sin medvetenhet och bör därför…

Ensam äldre kvinna vid ett köksbord

Avhandling undersöker varför vård uteblir

Antalet äldre personer ökar i Sverige, vilket också innebär att vårdbehovet gör det. I sin avhandling undersöker Ingrid Andersson vilken vård som inte blir utförd inom kommunal vård och omsorg.

Fler nyheter

Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det

Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs universitet med 70-åringar visar att många äldre inte misstänker att de kan ha grön starr, trots symptom.

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet

I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella varelser. Forskare efterlyser en öppen dialog kring åldrande och sexualitet som kan leda till en kompetenshöjning inom…

Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha bättre effekt än både styrketräning och kondition.