Lena Ede porträtt.
Lena Ede. Foto: Karlstads universitet.

Organiserad osäkerhet i omsorgen

En ny avhandling i socialt arbete pekar på att en äldreomsorg i förändring medför en ökad osäkerhet för personalen.

I november lade Lena Ede fram avhandlingen Arbete i motvind: Relationella och emotionella processer i arbetslivet och under sjukskrivning vid Karlstads universitet.

– Bakgrunden till min avhandling är de omfattande förändringarna som skett på arbetsmarknaden och inom socialpolitiken under de senaste decennierna och som fortfarande pågår. Gruppen behovsanställda, det vill säga arbetstagare som kallas in för arbete efter arbetsgivares tillfälliga behov, har sedan 1990-talet ökat från en procent till åtta procent, säger Lena Ede i ett pressmeddelande

En stor förändring inom äldreomsorgen har varit implementeringen av styrsystemet new public management. Avsikten är att effektivisera den offentliga verksamheten som uppfattas som kostsam. Lena Ede vill visa hur arbetsförhållandena ser ut för undersköterskor och vårdbiträden. Det är två av våra största yrkesgrupper med 90 procent kvinnor. Mer än hälften av dem arbetar deltid.

– Det är av yttersta vikt att titta på hur anställningsförhållandena ser ut inom äldreomsorgen, och lyfta röster från dem som arbetar inom området. Även om det har uppmärksammats under pandemin, behövs det vidare granskning.

Lena Ede har arbetat med en kvalitativ metod där materialet kommer från intervjuer. Två av delstudierna baseras på intervjuer med undersköterskor och vårdbiträden. I studie tre och fyra har hon intervjuat personer som är sjukskrivna för stress. Avhandlingens titel Arbete i motvind beror på att många i Lena Edes intervjuer berättar om  hur villkoren på jobbet gör det svårt att göra sitt bästa. Arbetstagarna får lösa de problem som arbetsgivarens effektiviseringskrav för med sig.

– Konflikten mellan vad som är möjligt inom tidsramen och vad som räknas som god omsorg upplevs som frustrerande. Resultatet i studierna visar att om inte relationsbyggandet hinns med riskerar arbetsglädjen och tillfredställelsen med arbetet att försvinna.

Bland annat analyserar Lena Ede hur personalens vardagsliv och möjligheter att göra omsorgsarbetet påverkas av en modell för icke-schemalagd arbetstid. Modellen används för att skapa heltidstjänster utan extra kostnader för arbetsgivaren.

– Det här sättet att organisera arbetstiden för tillsvidareanställda innebär en osäkerhet för arbetstagaren. De vet inte när, var eller om den icke-schemalagda arbetstiden kommer utföras. Vi har benämnt den här typen av osäkerhet för organiserad osäkerhet.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…