Lena Ede porträtt.
Lena Ede. Foto: Karlstads universitet.

Organiserad osäkerhet i omsorgen

En ny avhandling i socialt arbete pekar på att en äldreomsorg i förändring medför en ökad osäkerhet för personalen.

I november lade Lena Ede fram avhandlingen Arbete i motvind: Relationella och emotionella processer i arbetslivet och under sjukskrivning vid Karlstads universitet.

– Bakgrunden till min avhandling är de omfattande förändringarna som skett på arbetsmarknaden och inom socialpolitiken under de senaste decennierna och som fortfarande pågår. Gruppen behovsanställda, det vill säga arbetstagare som kallas in för arbete efter arbetsgivares tillfälliga behov, har sedan 1990-talet ökat från en procent till åtta procent, säger Lena Ede i ett pressmeddelande

En stor förändring inom äldreomsorgen har varit implementeringen av styrsystemet new public management. Avsikten är att effektivisera den offentliga verksamheten som uppfattas som kostsam. Lena Ede vill visa hur arbetsförhållandena ser ut för undersköterskor och vårdbiträden. Det är två av våra största yrkesgrupper med 90 procent kvinnor. Mer än hälften av dem arbetar deltid.

– Det är av yttersta vikt att titta på hur anställningsförhållandena ser ut inom äldreomsorgen, och lyfta röster från dem som arbetar inom området. Även om det har uppmärksammats under pandemin, behövs det vidare granskning.

Lena Ede har arbetat med en kvalitativ metod där materialet kommer från intervjuer. Två av delstudierna baseras på intervjuer med undersköterskor och vårdbiträden. I studie tre och fyra har hon intervjuat personer som är sjukskrivna för stress. Avhandlingens titel Arbete i motvind beror på att många i Lena Edes intervjuer berättar om  hur villkoren på jobbet gör det svårt att göra sitt bästa. Arbetstagarna får lösa de problem som arbetsgivarens effektiviseringskrav för med sig.

– Konflikten mellan vad som är möjligt inom tidsramen och vad som räknas som god omsorg upplevs som frustrerande. Resultatet i studierna visar att om inte relationsbyggandet hinns med riskerar arbetsglädjen och tillfredställelsen med arbetet att försvinna.

Bland annat analyserar Lena Ede hur personalens vardagsliv och möjligheter att göra omsorgsarbetet påverkas av en modell för icke-schemalagd arbetstid. Modellen används för att skapa heltidstjänster utan extra kostnader för arbetsgivaren.

– Det här sättet att organisera arbetstiden för tillsvidareanställda innebär en osäkerhet för arbetstagaren. De vet inte när, var eller om den icke-schemalagda arbetstiden kommer utföras. Vi har benämnt den här typen av osäkerhet för organiserad osäkerhet.

Relaterat

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen

Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften…

Kommuner delar upp arbetsuppgifterna i hemtjänsten

Det saknas personal i äldreomsorgen, och landets kommuner och omsorgsföretag kämpar med att hitta rätt kompetens. Nu har Vård- och omsorgsanalys publicerat en…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…