Lena Ede porträtt.
Lena Ede. Foto: Karlstads universitet.

Organiserad osäkerhet i omsorgen

En ny avhandling i socialt arbete pekar på att en äldreomsorg i förändring medför en ökad osäkerhet för personalen.

I november lade Lena Ede fram avhandlingen Arbete i motvind: Relationella och emotionella processer i arbetslivet och under sjukskrivning vid Karlstads universitet.

– Bakgrunden till min avhandling är de omfattande förändringarna som skett på arbetsmarknaden och inom socialpolitiken under de senaste decennierna och som fortfarande pågår. Gruppen behovsanställda, det vill säga arbetstagare som kallas in för arbete efter arbetsgivares tillfälliga behov, har sedan 1990-talet ökat från en procent till åtta procent, säger Lena Ede i ett pressmeddelande

En stor förändring inom äldreomsorgen har varit implementeringen av styrsystemet new public management. Avsikten är att effektivisera den offentliga verksamheten som uppfattas som kostsam. Lena Ede vill visa hur arbetsförhållandena ser ut för undersköterskor och vårdbiträden. Det är två av våra största yrkesgrupper med 90 procent kvinnor. Mer än hälften av dem arbetar deltid.

– Det är av yttersta vikt att titta på hur anställningsförhållandena ser ut inom äldreomsorgen, och lyfta röster från dem som arbetar inom området. Även om det har uppmärksammats under pandemin, behövs det vidare granskning.

Lena Ede har arbetat med en kvalitativ metod där materialet kommer från intervjuer. Två av delstudierna baseras på intervjuer med undersköterskor och vårdbiträden. I studie tre och fyra har hon intervjuat personer som är sjukskrivna för stress. Avhandlingens titel Arbete i motvind beror på att många i Lena Edes intervjuer berättar om  hur villkoren på jobbet gör det svårt att göra sitt bästa. Arbetstagarna får lösa de problem som arbetsgivarens effektiviseringskrav för med sig.

– Konflikten mellan vad som är möjligt inom tidsramen och vad som räknas som god omsorg upplevs som frustrerande. Resultatet i studierna visar att om inte relationsbyggandet hinns med riskerar arbetsglädjen och tillfredställelsen med arbetet att försvinna.

Bland annat analyserar Lena Ede hur personalens vardagsliv och möjligheter att göra omsorgsarbetet påverkas av en modell för icke-schemalagd arbetstid. Modellen används för att skapa heltidstjänster utan extra kostnader för arbetsgivaren.

– Det här sättet att organisera arbetstiden för tillsvidareanställda innebär en osäkerhet för arbetstagaren. De vet inte när, var eller om den icke-schemalagda arbetstiden kommer utföras. Vi har benämnt den här typen av osäkerhet för organiserad osäkerhet.

Relaterat

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…

Fler nyheter

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.