vaccinspruta ges av handskklädd hand till kvinna med upprullad tröjärm

Personer över 60 år bör ta fjärde dosen vaccin mot covid-19 enligt ECDC

Nu meddelar EU:s smittskyddsmyndighet ECDC att personer över 60 år bör ta ytterligare en påfyllnadsdos med vaccin. Anledningen är att många tas in på sjukhus- och intensivvården nu vilket kan tyda på en ny utbredd covid-våg över hela EU.

ECDC har tidigare rekommenderat samma spruta för personer över 80 års ålder. Det nya rådet om att ta andra påfyllnadsdosen redan från 60 års ålder syftar till att skydda medborgare under sommarmånaderna och att öka skyddsnivåerna inför hösten och vintern. I Europa har antalet rapporterade fall av covid-19 ökat med 15 procent mellan den 27 juni och 3 juli enligt WHO. Den kraftigaste uppgången i världen har dock skett i östra medelhavsområdet i länder som Egypten, Iran, Irak, Afghanistan och Sydostasien.

I Sverige var dock ökningen under förra veckan låg och inte allvarlig enligt Folkhälsomyndigheten. Några nya rekommendationer har därför inte skickats ut. Den tidigare rekommendation om att personer över 65 år och vuxna i riskgrupper ska erbjudas en andra påfyllnadsdos från och med den 1 september gäller fortfarande.

 

Fler lästips

Kidnappad av åldrandet?

Ett frustrerat rop om värdighet från en anhörigbetraktare till äldreomsorgen. Lennarth Johansson rekommenderar Ylva Floremans essä som läsning till både studenter och beslutsfattare.

Finstämd introduktion till livets slut

Peter Strang, läkare och professor i pallia­tiv medicin, berättar i sin nyutkomna bok enkelt och eftertänksamt om möten med personer i existentiell kris. Han ger inblick…

Tips till första linjens chefers chefer

Samtidigt som den är lättläst sätter boken om enhetschefen Edit fokus på allvarliga frågor om arbetsvillkoren för första linjens chefer – frågor som…