Publiceringsstöd till både Äldre i Centrum och Vetenskapligt supplement

Forskningsrådet Forte har beslutat stödja utgivningen av tidskrifterna Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement med totalt 2,4 miljoner kronor under tre år.

Under 2021 har den forskningspolitiska propositionen möjliggjort en historiskt stor satsning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd. Förutom de nästan 750 miljoner kronorna i anslag till ny forskning som Fortes styrelse beslutade vid sitt möte den sista september fördelades också cirka fem miljoner kronor till olika forskarnätverk och drygt sju miljoner kronor i publiceringsstöd till tidskrifter inom forskningsrådets anslagsområden.

Tidskriften Äldre i Centrum har sedan tidigare uppburit ett tidskriftsbidrag om 400 000 kronor per år och tilldelades samma summa för de kommande tre åren. Även den nystartade vetenskapliga tidskriften Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement får från och med 2022 ett lika stort årligt bidrag.

– Det har varit ett intensivt uppstartsarbete med supplementet och Fortes stöd skapar förutsättning för oss att jobba långsiktigt. Det är ju första gången vi ger oss på denna genre, så vi har mycket att lära, säger Åsa Hedberg Rundgren, direktör för Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, som ger ut både Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Den nya tidskriften publicerar forskning om äldre och åldrande på svenska, ett sätt att nå en lite bredare publik med originalforskning. Chefredaktör Jonas Nilsson är nöjd med hur arbetet hittills har tagits emot av svenska forskare.

– Det är en utmaning att etablera en ny vetenskaplig tidskrift, men vi har fått ett fint stöd och kan efter vårt första nummer se att intresset för att publicera i den ökar. Fortes beslut visar också att vi är på rätt väg, säger han.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den informella vårdgivarens liv syfte och mening, men om vårdandet blir intensivt, och man själv är i hög…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre personer drabbas extra hårt av humanitära kriser, hur byte av livsstil kan minska risken för demens och…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in a transforming world, i Stockholm i juni 2024 för att utröna vad forskning kan bidra med för…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.