Publiceringsstöd till både Äldre i Centrum och Vetenskapligt supplement

Forskningsrådet Forte har beslutat stödja utgivningen av tidskrifterna Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement med totalt 2,4 miljoner kronor under tre år.

Under 2021 har den forskningspolitiska propositionen möjliggjort en historiskt stor satsning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd. Förutom de nästan 750 miljoner kronorna i anslag till ny forskning som Fortes styrelse beslutade vid sitt möte den sista september fördelades också cirka fem miljoner kronor till olika forskarnätverk och drygt sju miljoner kronor i publiceringsstöd till tidskrifter inom forskningsrådets anslagsområden.

Tidskriften Äldre i Centrum har sedan tidigare uppburit ett tidskriftsbidrag om 400 000 kronor per år och tilldelades samma summa för de kommande tre åren. Även den nystartade vetenskapliga tidskriften Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement får från och med 2022 ett lika stort årligt bidrag.

– Det har varit ett intensivt uppstartsarbete med supplementet och Fortes stöd skapar förutsättning för oss att jobba långsiktigt. Det är ju första gången vi ger oss på denna genre, så vi har mycket att lära, säger Åsa Hedberg Rundgren, direktör för Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, som ger ut både Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Den nya tidskriften publicerar forskning om äldre och åldrande på svenska, ett sätt att nå en lite bredare publik med originalforskning. Chefredaktör Jonas Nilsson är nöjd med hur arbetet hittills har tagits emot av svenska forskare.

– Det är en utmaning att etablera en ny vetenskaplig tidskrift, men vi har fått ett fint stöd och kan efter vårt första nummer se att intresset för att publicera i den ökar. Fortes beslut visar också att vi är på rätt väg, säger han.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är mycket stor och kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat sedan 2008. Det visar en ny rapport…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.