Körsång för välmåendet
Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet med hjälp av äldre personer som har sjungit tillsammans i nästan ett år.
Under 2021 har den forskningspolitiska propositionen möjliggjort en historiskt stor satsning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd. Förutom de nästan 750 miljoner kronorna i anslag till ny forskning som Fortes styrelse beslutade vid sitt möte den sista september fördelades också cirka fem miljoner kronor till olika forskarnätverk och drygt sju miljoner kronor i publiceringsstöd till tidskrifter inom forskningsrådets anslagsområden.
Tidskriften Äldre i Centrum har sedan tidigare uppburit ett tidskriftsbidrag om 400 000 kronor per år och tilldelades samma summa för de kommande tre åren. Även den nystartade vetenskapliga tidskriften Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement får från och med 2022 ett lika stort årligt bidrag.
– Det har varit ett intensivt uppstartsarbete med supplementet och Fortes stöd skapar förutsättning för oss att jobba långsiktigt. Det är ju första gången vi ger oss på denna genre, så vi har mycket att lära, säger Åsa Hedberg Rundgren, direktör för Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, som ger ut både Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.
Den nya tidskriften publicerar forskning om äldre och åldrande på svenska, ett sätt att nå en lite bredare publik med originalforskning. Chefredaktör Jonas Nilsson är nöjd med hur arbetet hittills har tagits emot av svenska forskare.
– Det är en utmaning att etablera en ny vetenskaplig tidskrift, men vi har fått ett fint stöd och kan efter vårt första nummer se att intresset för att publicera i den ökar. Fortes beslut visar också att vi är på rätt väg, säger han.
Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet med hjälp av äldre personer som har sjungit tillsammans i nästan ett år.
Hur beskriver kommunerna omsorg i sina styrdokument när de implementerar välfärdsteknik i äldreomsorgsverksamheter? Svaret är att de tycks prioritera verksamhetens behov före omsorgstagarens.
Det kan vara svårt att möta äldre personers behov och förutsättningar. Nestor FoU-center har kartlagt utmaningarna och identifierat frågor som kommuner kan ha i åtanke för att lyckas bättre med sin digitalisering.
Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan finnas en koppling mellan låga nivåer av antikropp och risken att drabbas av hjärtinfarkt samt kranskärlsjukdom.
När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.