Vård- och omsorgsanalys logotyp.

Regeringen utreder hemtjänstens arbetsorganisation

Hur använder hemtjänsten personalens kompetens? Bör arbetsuppgifterna fördelas och differentieras bättre? Det är några av de frågor som regeringen ber Vård- och omsorgsanalys att utreda.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får nu i uppdrag av regeringen att utreda hur arbetet fördelas och organiseras i hemtjänsten, främst med tanke på personalens kompetens och olika arbetsuppgifter. Frågan rör differentieringen mellan hälso- och sjukvårdsinsatser och hemtjänstens övriga uppdrag, men också mellan omvårdnad enligt socialtjänstlagen och annan service. Arbetsuppgifterna kan också påverkas av ny teknik.

En viktig fråga blir vilka effekter en ökad differentiering av arbetsuppgifter får.

– Inte sällan hör man om medarbetare inom äldreomsorgen som upplever att deras kompetens och utbildning inte tas till vara. Det är ett oerhört resursslöseri och kan bidra till att människor söker sig vidare till andra jobb och branscher. Vi behöver få mer kunskap om hur detta i praktiken går till och om hur arbetsgivare gör när de fördelar och differentierar arbetsuppgifter. Vi har inte råd att inte ta vara på våra medarbetares kunskap och kompetens, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

I sitt uppdrag ska Vård- och omsorgsanalys ska ta hänsyn både till det organisatoriska perspektivet och brukarperspektivet. Uppdraget ska redovisas i april 2023.

Relaterat

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…