Omsorgen som ges av anhöriga är i vissa fall fyra gånger så stor som hemtjänstens insatser i dag. Foto: Pixabay

Risk för att anhörigas vårdinsatser ökar

Allt fler äldre personer i befolkningen kan leda till att anhörigas vårdinsatser ökar, något som kan leda till konsekvenser för deras välbefinnande. En studie visar att anhörigas insatser redan är stora och mer utbredda än till exempel hemtjänstens.

Den ökande andelen äldre och nedskärningar inom äldreomsorgen, exempelvis på särskilda boenden, kan medföra påfrestningar på anhöriga eftersom det finns en stor risk att deras vårdinsatser kommer att öka påtagligt. Det visar en ny studie från The Swedish national study on aging and care, SNAC, som undersökt omfattningen av informell och formell vård hos personer 80+ och som bor i ordinärt boende, rapporterar Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, Nka.

Informell vård är i detta fall den omsorg som ges av anhöriga, medan formell vård är omsorg som ges av hemtjänsten.

Resultatet visade inte några större förändringar i omfattningen av vårdformerna i hemmet mellan 2001 och 2015. Men det som kan ses är att den informella omsorgen är större än hemtjänstens, mellan dubbelt och fyra gånger så stor. Det finns också regionala skillnader, formell vård är vanligare i storstäder och informell vård är vanligare på små orter.

Eftersom de anhörigas insatser är så stora och omfattande finns det ett behov av att uppmärksamma och stötta dem, säger Anders Wimo, professor vid Karolinska institutet och nationell samordnare för SNAC. Ett sätt att göra det på vore att fortsätta göra studier om de anhörigas situation.

– I dag genomförs en hel del forskning inom området, men kunskapen som den ger kan också användas som stöd i beslut och kan ge en bild av vilken avlastning som behövs, säger Cecilia Fagerström, professor vid Lunds universitet och en av studiens författare.

Relaterat

Personlig omsorg är en kompetensfråga

Magdalena Elmersjö skriver om hur viktigt det är att omsorgsmottagare träffar få och samma personal samt betydelsen av relationer och personkontinuitet i både…

Utbilda personalen mot fördomar

Sexualitet är en viktig del av livet och en mänsklig rättighet. Varje människa, även personer som drabbats av demenssjukdom, har rätt till sexuell…

Tom korridor på äldreboende med Stör ej-skylt på ett dörrhandtag

Äldres sexuella behov får inte ignoreras

Genom att erkänna sexualitet som en viktig del av hälsan, kan personal på särskilda boenden skapa en trygg och stöttande miljö som främjar…

Fler nyheter

Mental stimulering kan förebygga alzheimer

Forskning har visat att personer som stimulerar hjärnan mentalt, genom bland annat yrkesutövning, har bättre kognitiv funktion. Nu undersöker en avhandling om sociala…

Äldre med adhd får sällan diagnos och behandling

Vuxna med adhd har ökad risk för att drabbas av en rad åldersrelaterade sjukdomar, bland annat demens, högt blodtryck och typ-2 diabetes. Samtidigt…

Laura Fratiglioni får Bengt Winblads pris

Hon har bland annat byggt upp befolkningsstudien SNAC-K i Stockholm. Nu tilldelas Laura Fratiglioni Bengt Winblads pris av Svenska läkaresällskapet.