Omsorgen som ges av anhöriga är i vissa fall fyra gånger så stor som hemtjänstens insatser i dag. Foto: Pixabay

Risk för att anhörigas vårdinsatser ökar

Allt fler äldre personer i befolkningen kan leda till att anhörigas vårdinsatser ökar, något som kan leda till konsekvenser för deras välbefinnande. En studie visar att anhörigas insatser redan är stora och mer utbredda än till exempel hemtjänstens.

Den ökande andelen äldre och nedskärningar inom äldreomsorgen, exempelvis på särskilda boenden, kan medföra påfrestningar på anhöriga eftersom det finns en stor risk att deras vårdinsatser kommer att öka påtagligt. Det visar en ny studie från The Swedish national study on aging and care, SNAC, som undersökt omfattningen av informell och formell vård hos personer 80+ och som bor i ordinärt boende, rapporterar Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, Nka.

Informell vård är i detta fall den omsorg som ges av anhöriga, medan formell vård är omsorg som ges av hemtjänsten.

Resultatet visade inte några större förändringar i omfattningen av vårdformerna i hemmet mellan 2001 och 2015. Men det som kan ses är att den informella omsorgen är större än hemtjänstens, mellan dubbelt och fyra gånger så stor. Det finns också regionala skillnader, formell vård är vanligare i storstäder och informell vård är vanligare på små orter.

Eftersom de anhörigas insatser är så stora och omfattande finns det ett behov av att uppmärksamma och stötta dem, säger Anders Wimo, professor vid Karolinska institutet och nationell samordnare för SNAC. Ett sätt att göra det på vore att fortsätta göra studier om de anhörigas situation.

– I dag genomförs en hel del forskning inom området, men kunskapen som den ger kan också användas som stöd i beslut och kan ge en bild av vilken avlastning som behövs, säger Cecilia Fagerström, professor vid Lunds universitet och en av studiens författare.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…