Så kan kost påverka äldres kognitiva hälsa

Våra näringsbehov förändras ju äldre vi blir. Nu har Jakob Norgren lagt fram en avhandling vid Karolinska institutet där han har undersökt hur mängden kolhydrater och fett i kosten kan påverkar den kognitiva förmågan.

Det är oklart hur proportionerna mellan kolhydrater och fett i kosten påverkar den kognitiva förmågan och risken för demens hos äldre personer. Tidigare pilotstudier på så kallad ketogen diet, det vill säga dieter där man strikt begränsar mängden kolhydrater, har ökat intresset för forskningsområdet.

Nu har Jakob Norgren lagt fram sin avhandling vid Karolinska institutet som undersöker just detta på personer med risk för demens. Dessutom har han studerat hur vissa typer av en gen, Apoe-genen, som är en viktig riskfaktor för alzheimer, påverkar sambandet mellan kost och kognitiv förmågan. Resultaten pekar på att en lägre andel kolhydrater, jämfört med fett, var förknippat med bättre kognitiv förmåga

– Analyser för fett, protein och fiber visade att sambandet med kognitiv förmåga drevs av genen Apoe3, vilket stödjer hypotesen om att denna gen skulle medföra bättre anpassning till kost med högt innehåll av kolhydrater och vegetabiliska källor, jämfört med Apoe4, säger Jakob Norgren i ett pressmeddelande.

Han hoppas att resultaten motiverar att framtida kostforskning och riktlinjer fokuserar mer på att förstå skiftande behov hos olika grupper.

– Varianten Apoe4 är överrepresenterat i de nordiska länderna, där den finns i en fjärdedel av befolkningen, men hos 75 procent av personer med alzheimer. Bättre förståelse av specifika kostbehov hos den gruppen skulle eventuellt kunna leda till att de får bättre kognitiv hälsa i framtiden.

Läs avhandlingen

Jakob Norgren (2023). The impact of macronutritional composition and ketosis on cognitive health: from normal aging to Alzheimer’s disease. Karolinska institutet.

Delarbeten

I. J Norgren, S Sindi, A Sandebring-Matton, I Kåreholt, M Daniilidou, U Akenine och K Nordin m fl (2020). Ketosis after intake of coconut oil and caprylic acid – with and without glucose: A cross-over study in healthy older adults. Publicerad i Frontiers in nutrition.

II. J Norgren, M Daniilidou, I Kåreholt, S Sindi, U Akenine och K Nordin m fl (2021). Serum proBDNF is associated with changes in the ketone body β-hydroxybutyrate and shows superior repeatability over mature BDNF: Secondary outcomes from a cross-over trial in healthy older adults. Publicerad i Frontiers in aging neuroscience.

III. J Norgren, S Sindi, A Sandebring-Matton, I Kåreholt, U Akenine och K Nordin m fl (2020). Capillary blood tests may overestimate ketosis: Triangulation between three different measures of b-hydroxybutyrate. Publicerad i American journal of physiology endocrinology and metabolism.

IV. J Norgren, S Sindi, A Sandebring-Matton, T Ngandu, M Kivipelto och I Kåreholt m fl (2023). The dietary carbohydrate/fat-ratio and cognitive performance: Panel analyses in older adults at risk for dementia. Manuskript godkänd för publicering i Current developments in nutrition.

V. J Norgren, S Sindi, A Sandebring-Matton, M Kivipelto och I Kåreholt (2023). APOE-genotype and insulin modulate estimates between dietary macronutrients and cognitive performance: Panel analyses in non-diabetic older adults at risk for dementia. Manuskript.

Relaterat

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.

Fler nyheter

Protein och styrketräning hjälper åldrande muskel

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.