Så kan kost påverka äldres kognitiva hälsa

Våra näringsbehov förändras ju äldre vi blir. Nu har Jakob Norgren lagt fram en avhandling vid Karolinska institutet där han har undersökt hur mängden kolhydrater och fett i kosten kan påverkar den kognitiva förmågan.

Det är oklart hur proportionerna mellan kolhydrater och fett i kosten påverkar den kognitiva förmågan och risken för demens hos äldre personer. Tidigare pilotstudier på så kallad ketogen diet, det vill säga dieter där man strikt begränsar mängden kolhydrater, har ökat intresset för forskningsområdet.

Nu har Jakob Norgren lagt fram sin avhandling vid Karolinska institutet som undersöker just detta på personer med risk för demens. Dessutom har han studerat hur vissa typer av en gen, Apoe-genen, som är en viktig riskfaktor för alzheimer, påverkar sambandet mellan kost och kognitiv förmågan. Resultaten pekar på att en lägre andel kolhydrater, jämfört med fett, var förknippat med bättre kognitiv förmåga

– Analyser för fett, protein och fiber visade att sambandet med kognitiv förmåga drevs av genen Apoe3, vilket stödjer hypotesen om att denna gen skulle medföra bättre anpassning till kost med högt innehåll av kolhydrater och vegetabiliska källor, jämfört med Apoe4, säger Jakob Norgren i ett pressmeddelande.

Han hoppas att resultaten motiverar att framtida kostforskning och riktlinjer fokuserar mer på att förstå skiftande behov hos olika grupper.

– Varianten Apoe4 är överrepresenterat i de nordiska länderna, där den finns i en fjärdedel av befolkningen, men hos 75 procent av personer med alzheimer. Bättre förståelse av specifika kostbehov hos den gruppen skulle eventuellt kunna leda till att de får bättre kognitiv hälsa i framtiden.

Läs avhandlingen

Jakob Norgren (2023). The impact of macronutritional composition and ketosis on cognitive health: from normal aging to Alzheimer’s disease. Karolinska institutet.

Delarbeten

I. J Norgren, S Sindi, A Sandebring-Matton, I Kåreholt, M Daniilidou, U Akenine och K Nordin m fl (2020). Ketosis after intake of coconut oil and caprylic acid – with and without glucose: A cross-over study in healthy older adults. Publicerad i Frontiers in nutrition.

II. J Norgren, M Daniilidou, I Kåreholt, S Sindi, U Akenine och K Nordin m fl (2021). Serum proBDNF is associated with changes in the ketone body β-hydroxybutyrate and shows superior repeatability over mature BDNF: Secondary outcomes from a cross-over trial in healthy older adults. Publicerad i Frontiers in aging neuroscience.

III. J Norgren, S Sindi, A Sandebring-Matton, I Kåreholt, U Akenine och K Nordin m fl (2020). Capillary blood tests may overestimate ketosis: Triangulation between three different measures of b-hydroxybutyrate. Publicerad i American journal of physiology endocrinology and metabolism.

IV. J Norgren, S Sindi, A Sandebring-Matton, T Ngandu, M Kivipelto och I Kåreholt m fl (2023). The dietary carbohydrate/fat-ratio and cognitive performance: Panel analyses in older adults at risk for dementia. Manuskript godkänd för publicering i Current developments in nutrition.

V. J Norgren, S Sindi, A Sandebring-Matton, M Kivipelto och I Kåreholt (2023). APOE-genotype and insulin modulate estimates between dietary macronutrients and cognitive performance: Panel analyses in non-diabetic older adults at risk for dementia. Manuskript.

Relaterat

ÄO-dagarna: Vad är viktigt när vi ska dö?

Äldreomsorgsdagarna i Stockholm lockade många besökare från hela landet. Äldreforskningen stod i centrum och bland andra professor Peter Strang höll en engagerad och berörande föreläsning om döden.

Ung man är ute på promenad med äldre kvinna

Många vinster med utomhuspromenader

Vilka fördelar med utomhuspromenader på demensboenden finns det? Det har svensk forskning undersökt och resultaten pekar på att promenader utomhus har en hel rad vinster för de boende och personalen.

Porträttbild på Lars Nyberg

Umeåprofessor får pris för alzheimerforskning

Professor Lars Nyberg vid Umeå universitet tilldelas årets Bengt Winblads pris för sin forskning om hur hjärnans funktioner förändras när man åldras.

Fler nyheter

Äldre kvinna mixar sallad

Växtrik kost kan bromsa kroniska sjukdomar

En hälsosam kost med fokus på intag av grönsaker och omättade fetter kan bromsa ansamlingen av kroniska sjukdomar hos äldre personer. Det visar forskning från Karolinska institutet.

Nytt sätt att mäta patientens upplevelse av vård i hemmet

Nu finns det ett validerat instrument för att mäta hur personcentrerad kommunal primärvård i hemmet är ur patientens perspektiv. ”Det här är något som har saknats förut”, säger Theresa Larsen, FoU i Väst, som forskar om instrumentet.

Äldre kvinna bakar med sitt barnbarn

Banden mellan generationer starkare än tidigare trott

Sverige beskrivs ofta som ett land där familjebanden försvagats i takt med välfärdsstatens framväxt. Men egentligen verkar det vara tvärtom – omsorgen mellan generationer har fördjupats, visar ny forskning från Malmö universitet.