Porträttbild på Malin Aspö
Malin Aspö. Foto: Madelene Bruce Danielsson

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar om just denna, lite dolda grupp.

Personer som drabbas av demens innan 65 brukar i sammanhanget räknas som yngre. Inte sällan lever de med familj och arbete, vilket skapar en stor omställning i deras liv, och ställer stora krav på samhällets stöd till dem.

I sin doktorsavhandling har Malin Aspö vid Karolinska institutet fokuserat på dessa yngre personer med demens för att undersöka hur livet förändras för dem, om det finns kritiska punkter, och hur livskvaliteten ändras med det.

– På gruppnivå kunde vi inte se någon förändring i livskvalitet över tid, men vi kunde se en stor variation i hur olika individer skattade sin livskvalitet vid olika tidpunkter. Från intervjuerna med yngre personer med kognitiv sjukdom och med familjemedlemmar, utmärkte sig fyra kritiska punkter särskilt. Dessa var relaterade till att få diagnosen, avsluta arbetslivet i förtid, inte få det formella stödet man behöver och flytt till särskilt boende. Avhandlingen belyser komplexiteten i att hantera den förändrade livssituationen som följer när en yngre person insjuknar i en kognitiv sjukdom, samt vikten av att förebygga social isolering för att stödja hälsosamma transitioner, säger Malin Aspö i en artikel på KI:s hemsida.

Läs avhandlingen

Malin Aspö (2024). Life changing moments – transitions and critical points in young-onset dementia. Doktorsavhandling, Karolinska institutet.

Avhandlingens publicerade artiklar
Aspö M, Visser L, Kivipelto M, Boström AM och Seiger Cronfalk B (2023). Transitions: Experiences of younger persons recently diagnosed with Alzheimer-type dementia. Dementia.

Aspö M, Visser L, Kivipelto M, Boström AM och Seiger Cronfalk B (2023). Family members’ experiences of young-onset dementia: Becoming responsible yet feeling powerless. Journal of multidisciplinary healthcare.

Relaterat

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…