Så upplever äldre omsorgspersonal sitt arbete

Stressande arbetsmiljö och tankar kring hälsan påverkar hur personal i äldreomsorgen planerar sitt arbetsliv inför pensionen. Samtidigt fungerar stödet från arbetskamrater som buffert mot jobbets krav, konstaterar en ny studie från Stockholms universitet.

I en ny studie från psykologiska institutionen vid Stockholms universitet har forskare genomfört intervjuer med åtta vårdbiträden i åldrarna 55 till 61 år om deras känslor och tankar inför att bli äldre och att fortsätta arbeta inom äldreomsorgen.

En farhåga, som de intervjuade hade, rörde möjligheten att kunna arbeta kvar i en stressig miljö med höga krav på psykosocialt engagemang. De tvivlade på om de skulle kunna fortsätta hålla det tempo som krävs. Ett exempel på svåra förutsättningar var tuffa scheman, speciellt med delade turer. Å andra sidan kunde de se att stödet från arbetskamrater, och att hjälpa varandra med arbetsuppgifter hjälpte till att lindra effekterna av stress. Relationer, både med arbetskamrater och brukare gav en känsla av tillhörighet.

Dessa något äldre vårdbiträden uttryckte också att de med åldern och åren i yrket hade med sig en erfarenhet som hjälper dem att göra ett bra jobb. Att de utför ett viktigt arbete var också, tillsammans med behovet av ekonomisk trygghet, ett viktigt skäl att fortsätta arbeta i äldreomsorgen. De var också öppna för att fortsätta hoppa in på timmar efter pensionen, inte minst just för känslan att utföra ett viktigt uppdrag.

Studiens författare föreslår flera möjligheter att förbättra arbetsförhållandena så att äldre omsorgsarbetare kan stanna längre i yrket. De konstaterar också att det är förbättringar som vore viktiga även för yngre personal.

Läs artikeln

Marta Sousa-Ribeiro, Linda Persson, Magnus Sverke och Petra Lindfors (2022). Approaching retirement: A qualitative study of older nursing assistants’ experiences of work in residential care and late-career planning. Journal of aging studies.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.