Foto: Unsplash

Satsning på skånsk alzheimerplattform

En ny plattform för alzheimerforskning ska erbjuda individer med ökad risk för demenssjukdom att delta i kliniska studier för nya läkemedel. Förhoppningen är att vården förbättras samtidigt som demensforskningen stärks.

Regionstyrelsen i Skåne har nyligen beslutat att tre miljoner kronor årligen ska gå till en ny plattform för läkemedelsprövningar mot tidig alzheimer. Målet är att regionen ska bli världsledande inom området och erbjuda patienter en bättre vård och snabbare tillgång till nya läkemedel, något som Neurologi i Sverige var först att rapportera om. 

Det skulle innebära en möjlighet att redan i forskningsstadiet skapa en metod för tidig upptäckt inom primärvården och sedan snabb remittering till specialistvården. 

Ytterligare en fördel kommer vara att skåningar kommer få ta del av läkemedel mot tidig alzheimer nästan först av alla när en sådan medicin har godkänts. 

Regionsanslaget till plattformen kommer att ges årligen i tre år fram till augusti 2024. Ett externt anslag från Bill Gates ventures på två miljoner per år under samma period.

Relaterat

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken

Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…

Fler nyheter

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…