Foto: Pixabay

Tryggare samverkan vid demensförsvinnande

Ett treårigt projekt ska ge effektivare samverkansrutiner mellan äldreomsorgen och polisen när en person med demens har försvunnit.

Personer med demens tillhör en av de största grupperna som anmäls försvunna. Enligt Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan i Borås, har efterforskningen av försvunna och saknade personer hittills varit ett outforskat område i Sverige och Norden.

Men i ett nytt projekt som hon leder ska en modell tas fram som underlättar för äldreomsorgen och polisen att samarbeta när en person med demens har försvunnit.

Projektet ska bidra med ny kunskap och effektivare samverkansrutiner och metoder före, under och efter ett försvinnande. Förhoppningen är att det ska leda till en ökad trygghet och bättre livsvillkor för äldre personer med demens och deras anhöriga – och kanske även andra grupper.

– På sikt kan erfarenheter från projektet användas för att utveckla motsvarande rutiner och modeller för andra grupper i risk för att försvinna, exempelvis personer med psykisk ohälsa och barn och ungdomar i utsatta situationer, säger Maria Wolmesjö i ett pressmeddelande.

Det treåriga projektet genomförs tillsammans med kommunal äldreomsorg, Svenskt demenscentrum och polisen.

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet

För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…

Därför vill personalen lämna äldreomsorgen

Det saknas personal till äldreomsorgen och det är svårt att hitta rätt kompetens att rekrytera. Samtidigt presenterar Kommunal siffror som visar att hälften…

Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…