Foto: Pixabay

Tryggare samverkan vid demensförsvinnande

Ett treårigt projekt ska ge effektivare samverkansrutiner mellan äldreomsorgen och polisen när en person med demens har försvunnit.

Personer med demens tillhör en av de största grupperna som anmäls försvunna. Enligt Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan i Borås, har efterforskningen av försvunna och saknade personer hittills varit ett outforskat område i Sverige och Norden.

Men i ett nytt projekt som hon leder ska en modell tas fram som underlättar för äldreomsorgen och polisen att samarbeta när en person med demens har försvunnit.

Projektet ska bidra med ny kunskap och effektivare samverkansrutiner och metoder före, under och efter ett försvinnande. Förhoppningen är att det ska leda till en ökad trygghet och bättre livsvillkor för äldre personer med demens och deras anhöriga – och kanske även andra grupper.

– På sikt kan erfarenheter från projektet användas för att utveckla motsvarande rutiner och modeller för andra grupper i risk för att försvinna, exempelvis personer med psykisk ohälsa och barn och ungdomar i utsatta situationer, säger Maria Wolmesjö i ett pressmeddelande.

Det treåriga projektet genomförs tillsammans med kommunal äldreomsorg, Svenskt demenscentrum och polisen.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…