Foto: Pixabay

Tryggare samverkan vid demensförsvinnande

Ett treårigt projekt ska ge effektivare samverkansrutiner mellan äldreomsorgen och polisen när en person med demens har försvunnit.

Personer med demens tillhör en av de största grupperna som anmäls försvunna. Enligt Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan i Borås, har efterforskningen av försvunna och saknade personer hittills varit ett outforskat område i Sverige och Norden.

Men i ett nytt projekt som hon leder ska en modell tas fram som underlättar för äldreomsorgen och polisen att samarbeta när en person med demens har försvunnit.

Projektet ska bidra med ny kunskap och effektivare samverkansrutiner och metoder före, under och efter ett försvinnande. Förhoppningen är att det ska leda till en ökad trygghet och bättre livsvillkor för äldre personer med demens och deras anhöriga – och kanske även andra grupper.

– På sikt kan erfarenheter från projektet användas för att utveckla motsvarande rutiner och modeller för andra grupper i risk för att försvinna, exempelvis personer med psykisk ohälsa och barn och ungdomar i utsatta situationer, säger Maria Wolmesjö i ett pressmeddelande.

Det treåriga projektet genomförs tillsammans med kommunal äldreomsorg, Svenskt demenscentrum och polisen.

Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen

I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Bättre samtal med äldre par

Hur kan biståndshandläggare stödjas i att utreda äldre pars behov? Det har forskare från Linköpings universitet undersökt i ett forskningsprojekt, där kommunikation står…

Albert Westergren tittar fram genom en matlucka i en gammal fängelsedörr

Lekfull ­professor ser nya vägar

Albert Westergren har forskat om undernäring och ätsvårigheter bland äldre personer i flera decennier. De senaste åren har hans forskning blivit mer lekfull,…

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…