I Haparanda byggs ett äldreboende som ska bidra till bättre bostäder för äldre i framtiden. Foto: Riksbyggen

Smarta hem lägger grunden för framtidens äldreboende

Ett innovationsprojekt ska ta fram en guide för hur man kan bygga framtidens äldreboenden, till exempel genom att rusta bostäder med smart digital teknik som samlar in olika typer av data.

I Haparanda har ett bygge påbörjats för att skapa en ny typ av äldreboende och i Hudiksvall planeras liknande bostäder som är särskilt anpassade för personer med demens.

De nya bostäderna ingår i ett nytt innovationsprojekt som ska utforma framtidens äldreboende. Det är bland annat tänkt att fastigheterna själva ska bidra med data genom att rustas med smart digital teknik som kan utbyta information över nätet, så kallad sakernas internet eller internet of things, IoT, på engelska.

– IoT har stor potential att bidra till ökad livskvalitet, behovsanpassade lösningar och ökad trygghet, säger Olle Bergdahl i ett pressmeddelande. Han är projektansvarig på IoT Sverige som ingår i satsningen tillsammans med forskningsinstitutet Rise, Riksbyggen, Haparanda kommun och Hudiksvall kommun.

Målet är att ta fram en guide för framtidens boenden. Guiden ska innehålla bland annat krav, erfarenheter och projektanvisningar på digital infrastruktur och fastighetsförvaltning.

– Det finns en stor potential med att kunna dela information mellan olika aktörer. Genom projektet kan vi tydliggöra förutsättningar för att skapa äldreboenden som ligger i framkant och är rustade för den digitala utvecklingen, säger Jonas Ek, projektledare på Rise.

Inom projektet kommer även en virtuell kopia av ett framtida bygge tas fram där händelser simuleras och analyseras.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…