I Haparanda byggs ett äldreboende som ska bidra till bättre bostäder för äldre i framtiden. Foto: Riksbyggen

Smarta hem lägger grunden för framtidens äldreboende

Ett innovationsprojekt ska ta fram en guide för hur man kan bygga framtidens äldreboenden, till exempel genom att rusta bostäder med smart digital teknik som samlar in olika typer av data.

I Haparanda har ett bygge påbörjats för att skapa en ny typ av äldreboende och i Hudiksvall planeras liknande bostäder som är särskilt anpassade för personer med demens.

De nya bostäderna ingår i ett nytt innovationsprojekt som ska utforma framtidens äldreboende. Det är bland annat tänkt att fastigheterna själva ska bidra med data genom att rustas med smart digital teknik som kan utbyta information över nätet, så kallad sakernas internet eller internet of things, IoT, på engelska.

– IoT har stor potential att bidra till ökad livskvalitet, behovsanpassade lösningar och ökad trygghet, säger Olle Bergdahl i ett pressmeddelande. Han är projektansvarig på IoT Sverige som ingår i satsningen tillsammans med forskningsinstitutet Rise, Riksbyggen, Haparanda kommun och Hudiksvall kommun.

Målet är att ta fram en guide för framtidens boenden. Guiden ska innehålla bland annat krav, erfarenheter och projektanvisningar på digital infrastruktur och fastighetsförvaltning.

– Det finns en stor potential med att kunna dela information mellan olika aktörer. Genom projektet kan vi tydliggöra förutsättningar för att skapa äldreboenden som ligger i framkant och är rustade för den digitala utvecklingen, säger Jonas Ek, projektledare på Rise.

Inom projektet kommer även en virtuell kopia av ett framtida bygge tas fram där händelser simuleras och analyseras.

Relaterat

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Webbinarium 19 april om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…