Drycken hjälpte till att återuppbygga viktiga strukturer i hjärnan (drycken på bilden är inte den som nämns i artikeln). Foto: Pixabay

Specialdryck mot tidig alzheimer

En speciell medicinsk näringsdryck har utvecklats för att stoppa de tidiga symptomen av Alzheimers sjukdom. I tjugo år har forskare från bland annat Karolinska institutet arbetat med att hitta en blandning som ger de bästa effekterna.

Med hjälp av en näringsdryck gjord på essentiella omega-3 fettsyror, vitaminer och antioxidanter har forskare kunnat bromsa nedbrytningen av hjärnan på ett tidigt stadium, något som SVT var först med att rapporterna.

Under tre års tid har 311 testpersoner med en tidig diagnos av alzheimer deltagit i en studie där hälften fick dricka näringsdrycken dagligen.

Ämnena i drycken stimulerar bildningen av kopplingar mellan hjärnceller, så kallade synapser. Återuppbyggandet av dessa viktiga hjärnstrukturer saktar ner nedbrytningen i till exempel hippocampus, den del av hjärnan som är viktig för minnet.

Störst effekt hade drycken för personer som var i ett väldigt tidigt stadium av sjukdomen.

– I princip kan man få i sig dessa näringsämnen genom maten vi äter, men kanske inte i dessa nivåer som finns i drycken. Denna dryck är också speciellt utvecklad för de personer som har fått en alzheimerdiagnos, säger Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet och den som har lett studien, till SVT.

Drycken kan komma att användas som ett komplement till de mediciner som redan finns på marknaden.

Arbetet har tagit nästan tjugo år. De första resultaten sågs redan efter två år, men den nya treåriga uppföljningen visar de tydligaste effekterna. Nästa steg är att följa upp resultatet efter ytterligare tre år med näringsdrycken och se om det är en särskild substans som är den verksamma.

Ladda ner studien

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…