Drycken hjälpte till att återuppbygga viktiga strukturer i hjärnan (drycken på bilden är inte den som nämns i artikeln). Foto: Pixabay

Specialdryck mot tidig alzheimer

En speciell medicinsk näringsdryck har utvecklats för att stoppa de tidiga symptomen av Alzheimers sjukdom. I tjugo år har forskare från bland annat Karolinska institutet arbetat med att hitta en blandning som ger de bästa effekterna.

Med hjälp av en näringsdryck gjord på essentiella omega-3 fettsyror, vitaminer och antioxidanter har forskare kunnat bromsa nedbrytningen av hjärnan på ett tidigt stadium, något som SVT var först med att rapporterna.

Under tre års tid har 311 testpersoner med en tidig diagnos av alzheimer deltagit i en studie där hälften fick dricka näringsdrycken dagligen.

Ämnena i drycken stimulerar bildningen av kopplingar mellan hjärnceller, så kallade synapser. Återuppbyggandet av dessa viktiga hjärnstrukturer saktar ner nedbrytningen i till exempel hippocampus, den del av hjärnan som är viktig för minnet.

Störst effekt hade drycken för personer som var i ett väldigt tidigt stadium av sjukdomen.

– I princip kan man få i sig dessa näringsämnen genom maten vi äter, men kanske inte i dessa nivåer som finns i drycken. Denna dryck är också speciellt utvecklad för de personer som har fått en alzheimerdiagnos, säger Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet och den som har lett studien, till SVT.

Drycken kan komma att användas som ett komplement till de mediciner som redan finns på marknaden.

Arbetet har tagit nästan tjugo år. De första resultaten sågs redan efter två år, men den nya treåriga uppföljningen visar de tydligaste effekterna. Nästa steg är att följa upp resultatet efter ytterligare tre år med näringsdrycken och se om det är en särskild substans som är den verksamma.

Ladda ner studien

Relaterat

Byta livsstil bäst recept mot demens

Dåliga levnadsvanor kan ge upphov till demenssjukdomar, men för den som klarar att byta livsstil minskar risken att drabbas. Att bryta vanor är…

Porträttbild på Malin Aspö

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar…

Råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…