Läs mer på Socialstyrelsens webbplats om hur ni ansöker om ersättning i Äldreomsorgslyftet.

Statliga pengar till fortbildning i äldreomsorgen
Med Äldreomsorgslyftet vill regeringen öka kompetensen i den kommunalt finansierade äldreomsorgen. Både ny och befintlig personal ska kunna utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid, och Socialstyrelsen får i uppdrag att betala ut 462 miljoner kronor under 2020. Sammanlagt, under 2020 och 2021, beräknas satsningen att kosta 2,2 miljarder kronor.
Samtidigt har arbetsmarknadens parter, Sveriges kommuner och regioner och Kommunal, ingått en överenskommelse om att de som fortbildar sig inom Äldreomsorgslyftet ska erbjudas en fast heltidsanställning. Man bedömer att hela satsningen ska kunna ge 10 000 heltidstjänster.
Skolverkets yrkespaket till vårdbiträde och undersköterska, samt motsvarande utbildningar på folkhögskola ska kunna ge stöd och nu har Socialstyrelsen öppnat den första ansökningsperioden, som pågår fram till den 31 oktober.
Relaterat

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens
Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…
Fler nyheter

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…