Läs mer på Socialstyrelsens webbplats om hur ni ansöker om ersättning i Äldreomsorgslyftet.

Statliga pengar till fortbildning i äldreomsorgen
Med Äldreomsorgslyftet vill regeringen öka kompetensen i den kommunalt finansierade äldreomsorgen. Både ny och befintlig personal ska kunna utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid, och Socialstyrelsen får i uppdrag att betala ut 462 miljoner kronor under 2020. Sammanlagt, under 2020 och 2021, beräknas satsningen att kosta 2,2 miljarder kronor.
Samtidigt har arbetsmarknadens parter, Sveriges kommuner och regioner och Kommunal, ingått en överenskommelse om att de som fortbildar sig inom Äldreomsorgslyftet ska erbjudas en fast heltidsanställning. Man bedömer att hela satsningen ska kunna ge 10 000 heltidstjänster.
Skolverkets yrkespaket till vårdbiträde och undersköterska, samt motsvarande utbildningar på folkhögskola ska kunna ge stöd och nu har Socialstyrelsen öppnat den första ansökningsperioden, som pågår fram till den 31 oktober.
Relaterat

SBU granskar forskningen om utbildningsnivåns betydelse i omsorgen
SBU:s upplysningstjänst har besvarat en fråga om vilken forskning det finns om betydelsen av omsorgspersonalens utbildningsnivå i hemtjänsten. Underlaget är skralt, visar det…

Personal trivs bättre hos äldreboenden i offentlig regi
Ägarform tycks ha betydelse för hur personalen trivs på äldreboenden. Det visar en svensk studie från Högskolan i Gävle där man har jämfört…

Vem hjälper en gammal utan familj?
Det blir allt vanligare att åldras utan familj. Forskarna Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg har tilldelats medel för forskning kring hur nätverk runt…
Fler nyheter
Högre demensrisk bland multisjuka äldre
Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…

Fiffig lösning för att sköta tandproteser
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…

Dialog viktigt för akutbeslut i nära vård
Övergången till nära vård pågår på alla nivåer i vårdkedjan. Nu konstaterar Elin-Sofie Forsgärde på Linnéuniversitetet att det krävs anpassningar exempelvis i beslutsstöden…