Foto: Arbetsmiljöverket

Stora arbetsmiljöbrister inom äldreomsorgen

87 procent av äldreomsorgsverksamheterna har stora brister i arbetsmiljön för personalen, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket som har inspekterat över 1 000 verksamheter. De största bristerna är en obalans mellan arbetskrav och resurser samt att personalen inte känner att de kan påverka sin arbetssituation.

Inspektionerna har främst fokuserat på vilken delaktighet och medverkan personalen har, den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, exempelvis hög arbetsbelastning och kränkningar. Enligt rapporten ligger dessa faktorer bakom en stor del av de anmälda arbetssjukdomarna inom äldreomsorgen.

Möjligheten att kunna påverka sin arbetssituation, få tid för återhämtning och stöd från chefer och kollegor skulle kunna vara viktiga faktorer för att minska ohälsan hos personalen. Men resurserna är knappa inom äldreomsorgen, säger Britt-Marit Henriksson, inspektör och projektledare på Arbetsmiljöverket.

– Många upplever att de inte kan påverka sin arbetssituation. Oväntade och påfrestande situationer som uppstår mer eller mindre hela tiden och besparingar är faktorer som påverkar arbetsbelastningen mycket, säger hon.

Arbetsmiljöverket betonar även vikten av kommunpolitikers och företagsstyrelser engagemang eftersom det är de som ansvarar för arbetsmiljön och resursfördelningen.

– Det är en riskfylld arbetsmiljö. Ett regelbundet och systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete är avgörande för att personalen ska orka arbeta och säkra kompetensförsörjningen i framtiden, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Läs hela Arbetsmiljöverkets rapport här

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Projektet Well care – Ökad samverkan mellan anhöriga och vård-…

Well Care är ett fyraårigt europeiskt forskningsprojekt med syfte att stärka den psykiska hälsan och möjlighet till återhämtning för anhöriga och vård- och…

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.