Foto: Arbetsmiljöverket

Stora arbetsmiljöbrister inom äldreomsorgen

87 procent av äldreomsorgsverksamheterna har stora brister i arbetsmiljön för personalen, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket som har inspekterat över 1 000 verksamheter. De största bristerna är en obalans mellan arbetskrav och resurser samt att personalen inte känner att de kan påverka sin arbetssituation.

Inspektionerna har främst fokuserat på vilken delaktighet och medverkan personalen har, den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, exempelvis hög arbetsbelastning och kränkningar. Enligt rapporten ligger dessa faktorer bakom en stor del av de anmälda arbetssjukdomarna inom äldreomsorgen.

Möjligheten att kunna påverka sin arbetssituation, få tid för återhämtning och stöd från chefer och kollegor skulle kunna vara viktiga faktorer för att minska ohälsan hos personalen. Men resurserna är knappa inom äldreomsorgen, säger Britt-Marit Henriksson, inspektör och projektledare på Arbetsmiljöverket.

– Många upplever att de inte kan påverka sin arbetssituation. Oväntade och påfrestande situationer som uppstår mer eller mindre hela tiden och besparingar är faktorer som påverkar arbetsbelastningen mycket, säger hon.

Arbetsmiljöverket betonar även vikten av kommunpolitikers och företagsstyrelser engagemang eftersom det är de som ansvarar för arbetsmiljön och resursfördelningen.

– Det är en riskfylld arbetsmiljö. Ett regelbundet och systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete är avgörande för att personalen ska orka arbeta och säkra kompetensförsörjningen i framtiden, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Läs hela Arbetsmiljöverkets rapport här

Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen

I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Bättre samtal med äldre par

Hur kan biståndshandläggare stödjas i att utreda äldre pars behov? Det har forskare från Linköpings universitet undersökt i ett forskningsprojekt, där kommunikation står…

Albert Westergren tittar fram genom en matlucka i en gammal fängelsedörr

Lekfull ­professor ser nya vägar

Albert Westergren har forskat om undernäring och ätsvårigheter bland äldre personer i flera decennier. De senaste åren har hans forskning blivit mer lekfull,…

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…