Foto: Arbetsmiljöverket

Stora arbetsmiljöbrister inom äldreomsorgen

87 procent av äldreomsorgsverksamheterna har stora brister i arbetsmiljön för personalen, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket som har inspekterat över 1 000 verksamheter. De största bristerna är en obalans mellan arbetskrav och resurser samt att personalen inte känner att de kan påverka sin arbetssituation.

Inspektionerna har främst fokuserat på vilken delaktighet och medverkan personalen har, den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, exempelvis hög arbetsbelastning och kränkningar. Enligt rapporten ligger dessa faktorer bakom en stor del av de anmälda arbetssjukdomarna inom äldreomsorgen.

Möjligheten att kunna påverka sin arbetssituation, få tid för återhämtning och stöd från chefer och kollegor skulle kunna vara viktiga faktorer för att minska ohälsan hos personalen. Men resurserna är knappa inom äldreomsorgen, säger Britt-Marit Henriksson, inspektör och projektledare på Arbetsmiljöverket.

– Många upplever att de inte kan påverka sin arbetssituation. Oväntade och påfrestande situationer som uppstår mer eller mindre hela tiden och besparingar är faktorer som påverkar arbetsbelastningen mycket, säger hon.

Arbetsmiljöverket betonar även vikten av kommunpolitikers och företagsstyrelser engagemang eftersom det är de som ansvarar för arbetsmiljön och resursfördelningen.

– Det är en riskfylld arbetsmiljö. Ett regelbundet och systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete är avgörande för att personalen ska orka arbeta och säkra kompetensförsörjningen i framtiden, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Läs hela Arbetsmiljöverkets rapport här

Relaterat

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Robot i form av en liten hund

Både positivt och negativt med robotdjur inom äldreomsorgen

Sällskapsrobotar i form av olika djur, så kallade robotdjur, har blivit en allt vanligare syn på landets demensboenden. Nu visar en avhandling från…

En äldre man sitter i en soffa och läser.

Kunskapsluckor om äldre hbtqi-personers vård och omsorg

Folkhälsomyndigheten har gjort en genomgång av forskningen om äldre hbtq-personers hälsa och livsvillkor. Rapporten visar stora kunskapsluckor och en oro hos äldre hbtq-personer…

Fler nyheter

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken

Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…