Miia Kivipelto Fotograf Erik Cronberg, KI pressbild
Miia Kivipelto. Foto: Erik Cronberg, KI pressbild

Stort äldreforskningspris till KI-professor

Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik på Karolinska institutet, har tilldelats Ryman-priset – det till summan största priset för forskning om äldres hälsa.

Det nyazeeländska Ryman-priset tillkom 2015 med ambitionen att bli en motsvarighet till Nobelpriset för forskare inom området äldres hälsa och livskvalitet. Miia Kivipelto är den sjätte pristagaren och fick i natt svensk tid ta emot priset på ungefär 1,5 miljoner kronor av Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

– Syftet med priset är inte bara att stimulera forskning, utan att uppmärksamma insatser för äldres hälsa. Det gör mig extra glad, för det stämmer väl överens med hur vi arbetar med forskningsresultaten. Vi vill paketera kunskaperna så att mottagningar och primärvård kan använda dem i insatserna för äldres hälsa varje dag, säger Miia Kivipelto.

Miia Kivipelto får priset för sin forskning om prevention, diagnos och behandling av kognitiv nedsättning. Bland annat står hon bakom FINGER-studien, som visat att ett program med fysisk aktivitet, hälsosam kost, sociala och mentala aktiviteter och hantering av blodkärlsrelaterade riskfaktorer kan förbättra minne och andra kognitiva funktioner hos äldre personer.

– Juryn var eniga om att hon är en enastående kandidat. Professor Kivipeltos forskning är världsledande, praktisk orienterad, och har genomslagskraft, säger David King, ordförande för Ryman-priset.

LÄS MER

Miia Kivipelto skriver själv om hur FINGER-projektet kan vara början till en global livsstilsrevolution i Äldre i Centrum #2/20.

Här kan du läsa mer om Ryman-priset.

Relaterat

Ny studie om att få och hantera en parkinsondiagnos

För många är det en omtumlande upplevelse att få diagnosen Parkinsons sjukdom. Nu har forskare från Högskolan Kristianstad undersökt hur patienterna och deras…

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Fler nyheter

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…

Lungcancer ökar bland äldre kvinnor

Trots att antalet som röker har minskat kraftigt i Sverige, minskar inte antalet fall av lungcancer i befolkningen lika mycket som väntat. Bland…