Miia Kivipelto skriver själv om hur FINGER-projektet kan vara början till en global livsstilsrevolution i Äldre i Centrum #2/20.
Här kan du läsa mer om Ryman-priset.
Det nyazeeländska Ryman-priset tillkom 2015 med ambitionen att bli en motsvarighet till Nobelpriset för forskare inom området äldres hälsa och livskvalitet. Miia Kivipelto är den sjätte pristagaren och fick i natt svensk tid ta emot priset på ungefär 1,5 miljoner kronor av Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
– Syftet med priset är inte bara att stimulera forskning, utan att uppmärksamma insatser för äldres hälsa. Det gör mig extra glad, för det stämmer väl överens med hur vi arbetar med forskningsresultaten. Vi vill paketera kunskaperna så att mottagningar och primärvård kan använda dem i insatserna för äldres hälsa varje dag, säger Miia Kivipelto.
Miia Kivipelto får priset för sin forskning om prevention, diagnos och behandling av kognitiv nedsättning. Bland annat står hon bakom FINGER-studien, som visat att ett program med fysisk aktivitet, hälsosam kost, sociala och mentala aktiviteter och hantering av blodkärlsrelaterade riskfaktorer kan förbättra minne och andra kognitiva funktioner hos äldre personer.
– Juryn var eniga om att hon är en enastående kandidat. Professor Kivipeltos forskning är världsledande, praktisk orienterad, och har genomslagskraft, säger David King, ordförande för Ryman-priset.
Miia Kivipelto skriver själv om hur FINGER-projektet kan vara början till en global livsstilsrevolution i Äldre i Centrum #2/20.
Här kan du läsa mer om Ryman-priset.
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…