Även om äldre i Sverige har en relativt låg alkoholkonsumtion dricker alla grupper i åldrarna 65–79 år oftare i dag än i början av 2000-talet. Foto: Pixabay.

Sveriges äldre dricker oftare

Alkoholkonsumtionen bland äldre personer i Norden har ökat de senaste fyrtio åren. Aktuella studier belyser utvecklingen i Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Alkohol är en starkt bidragande orsak till sjukdomsbördan i samhället. Äldre personer är också känsligare för alkohol och har lättare att få problem på grund av sitt drickande. Enligt tidigare studier indikerar det ökande antalet äldre personer och den ökande konsumtionen att alkoholen kan bli ett växande problem för såväl enskilda individer som för samhället.

Tidskriften Nordic studies on alcohol and drugs, NAD, publicerar i ett temanummer färska studier om alkoholvanor bland äldre personer i Norden. En av studierna visar att äldre i Sverige dricker vid fler tillfällen än tidigare. Till grund för studien ligger 253 281 telefonintervjuer som har genomförts under perioden 2004—2017 med ett representativt urval från den vuxna befolkningen.

Med hjälp flera olika mått av alkoholkonsumtion undersöker forskarna Jonas Raninen och Neda Agahi vid Karolinska institutet om det är dryckesfrekvensen, mängden per tillfälle eller dryckesmönstret som har ändrats, samt hur konsumtion och dryckesmönster ändrats i olika grupper.

Resultaten visar tydliga förändringar i den äldre befolkningens alkoholkonsumtion. Alla grupper i åldrarna 65–79 år dricker i dag oftare än vad motsvarande grupper gjorde i början av 2000-talet, och det är fler äldre personer som överhuvudtaget dricker alkohol.

Andelen som intensivkonsumerar alkohol har även den ökat, med tydligast ökningar bland kvinnor och de som är 70–79 år. Däremot dricker äldre personer inte mer per tillfälle, snarare har ökningarna kommit av att antalet dryckestillfällen ökat.

Forskarna påpekar dock att äldre personer i Sverige fortsatt har en relativt låg alkoholkonsumtion och fortfarande är den åldersgrupp som dricker minst. Det återstår därför att se om ökningarna även leder till fler alkoholrelaterade skador i den äldre befolkningen.

I framtiden är det också viktigt att inkludera de som är 80 år och äldre i forskningen: tidigare studier har visat att drickandet ökat även bland dem under början av 2000-talet.

LÄS MER

Här kan du läsa hela Nordic studies on alcohol and drugs temanummer om dryckesvanor i Norden, med bland annat artikeln Trends in older people’s drinking habits, Sweden 2004–2017. På den populärvetenskapliga webbplatsen Popnad skriver forskarna om hur drickandet i den äldre befolkningen i Sverige har utvecklats under perioden.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…