Även om äldre i Sverige har en relativt låg alkoholkonsumtion dricker alla grupper i åldrarna 65–79 år oftare i dag än i början av 2000-talet. Foto: Pixabay.

Sveriges äldre dricker oftare

Alkoholkonsumtionen bland äldre personer i Norden har ökat de senaste fyrtio åren. Aktuella studier belyser utvecklingen i Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Alkohol är en starkt bidragande orsak till sjukdomsbördan i samhället. Äldre personer är också känsligare för alkohol och har lättare att få problem på grund av sitt drickande. Enligt tidigare studier indikerar det ökande antalet äldre personer och den ökande konsumtionen att alkoholen kan bli ett växande problem för såväl enskilda individer som för samhället.

Tidskriften Nordic studies on alcohol and drugs, NAD, publicerar i ett temanummer färska studier om alkoholvanor bland äldre personer i Norden. En av studierna visar att äldre i Sverige dricker vid fler tillfällen än tidigare. Till grund för studien ligger 253 281 telefonintervjuer som har genomförts under perioden 2004—2017 med ett representativt urval från den vuxna befolkningen.

Med hjälp flera olika mått av alkoholkonsumtion undersöker forskarna Jonas Raninen och Neda Agahi vid Karolinska institutet om det är dryckesfrekvensen, mängden per tillfälle eller dryckesmönstret som har ändrats, samt hur konsumtion och dryckesmönster ändrats i olika grupper.

Resultaten visar tydliga förändringar i den äldre befolkningens alkoholkonsumtion. Alla grupper i åldrarna 65–79 år dricker i dag oftare än vad motsvarande grupper gjorde i början av 2000-talet, och det är fler äldre personer som överhuvudtaget dricker alkohol.

Andelen som intensivkonsumerar alkohol har även den ökat, med tydligast ökningar bland kvinnor och de som är 70–79 år. Däremot dricker äldre personer inte mer per tillfälle, snarare har ökningarna kommit av att antalet dryckestillfällen ökat.

Forskarna påpekar dock att äldre personer i Sverige fortsatt har en relativt låg alkoholkonsumtion och fortfarande är den åldersgrupp som dricker minst. Det återstår därför att se om ökningarna även leder till fler alkoholrelaterade skador i den äldre befolkningen.

I framtiden är det också viktigt att inkludera de som är 80 år och äldre i forskningen: tidigare studier har visat att drickandet ökat även bland dem under början av 2000-talet.

LÄS MER

Här kan du läsa hela Nordic studies on alcohol and drugs temanummer om dryckesvanor i Norden, med bland annat artikeln Trends in older people’s drinking habits, Sweden 2004–2017. På den populärvetenskapliga webbplatsen Popnad skriver forskarna om hur drickandet i den äldre befolkningen i Sverige har utvecklats under perioden.

Relaterat

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Stressig miljö påverkar hälsan senare i livet

Arbetsmiljön kan påverka hur vi mår och när vi går i pension. Nu visar en omfattande studie från Jönköping university att stressiga förhållanden…

Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…