Tufft uppdrag att vara chef i äldreomsorgen

När Socialstyrelsen gjorde en kartläggning av situationen för cheferna i äldreomsorgen, framträdde en bild av meningsfulla arbetsuppgifter under tuffa villkor.

Bild på rapportens omslag.Den första linjens chefer inom äldreomsorgen är de som leder den dagliga verksamheten, vi kallar dem oftast för enhetschefer eller kanske verksamhetschefer. Nu har Socialstyrelsen satt fokus på deras arbetssituation med en kartläggning på uppdrag av regeringen. Med hjälp av en enkät som besvarades av 600 personer, och 38 intervjuer, har de fått ge sin bild av jobbet.

– Uppdraget är komplext. Man kläms mellan krav från ledningen och krav från medarbetare samt de personer som får vård och omsorg och deras anhöriga. Utöver det så är arbetsvardagen för dessa chefer snabbföränderlig och kräver många snabba beslut och prioriteringar, konstaterar Homan Amani, utredare på Socialstyrelsen, i en nyhet på myndighetens hemsida.

Chefer för boenden har i genomsnitt 50 anställda, i hemtjänsten är antalet 42. Att leda så många medarbetare är ett av problemen. Man säger sig också sakna administrativt stöd, vilket är tufft i en verksamhet som pågår dygnet runt. Dessutom anger många att de saknar tydliga mål och att de inte känner sig delaktiga i ledningsbeslut.

– Fler första linjens chefer i enskilt drivna verksamheter än i offentliga verksamheter upplever att det finns tydliga mål och krav och tydlig uppföljning som stöd, säger Homan Amani.

Nittio procent av cheferna är kvinnor och många har en hög utbildning. Men de skulle ändå vilja ha bättre utbildningsmöjligheter.

– Många önskar till exempel att det skulle införas en nationell utbildning, likt den rektorsutbildning som finns inom utbildningssektorn, säger Homan Amani.

Relaterat

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.

Webbinarium 19 april om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att att sova bättre med hjälp av digital terapi, dagsljus och andra metoder.

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning som Socialstyrelsen har gjort under sju år.

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.