Is there a need for a fourth statement? An examination of the critical and humanist statements of educational gerontology principles. Publicerad i International journal of lifelong education.

Utbildning för äldre – vägen till lycka?
Allt fler äldre personer söker till kurser som erbjuds av senioruniversiteten. Men en fråga som ställs i samband med den ökande skaran äldre som studerar är: Varför vill äldre personer lära sig nya saker och fördjupa sina kunskaper?
Forskare använder sig av två teoretiska inriktningar för att ta reda på svaret: den humanistiska och kritiska. Inom det humanistiska spåret förknippas lärandet med lycka, medan det kritiska spåret menar att lärandet måste leda till samhällsförändringar för att vara betydelsefullt.
I sin nya studie kommer doktoranden Hany Hachem från Örebro universitet fram till att ingen av inriktningarna är tillräcklig för att förklara varför äldre vill lära sig nya saker.
– Jag argumenterar för att vi behöver precisera lärandets mål bättre inom åldersforskningen. Dessa perspektiv behöver inte utesluta varandra. I stället handlar det om både lycka och samhällsförändring, säger han.
Han påpekar också att inriktningarna liknar varandra, men att det finns skillnader i hur man definierar begrepp inom området.
– Min studie är ett försök att väcka liv i debatten. Jag vill belysa att motsättningarna inom inriktningarna inte har något syfte i dag, säger Hany Hachem.
Nu ska han undersöka påståendet att utbildning påverkar äldres lycka positivt, något som har visats i tidigare studier. Han ska själv hålla i en studiegrupp i Libanon som får gå kurser som är uppbyggda efter de två olika inriktningarna för att jämföra dem.
– Lärandets filosofier är väldigt viktiga för att de omsätts till lärande i klassrummen, säger Hany Hachem.
Relaterat

Äldre män har god förmåga att bygga muskler
Forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan har undersökt hur muskeltillväxten ser ut hos äldre personer och funnit att åldern inte påverkar förmågan att bygga…

Förändringar i hjärnan vanligt bland äldre med gångbesvär
Mer än var tredje äldre person har problem att gå. En del har stora hålrum i hjärnan, så kallade hjärnventriklar, som är ett…

60 miljoner till nya forskarskolor med fokus på nära vård
Nyligen beviljade Vetenskapsrådet medel till två nya forskarskolor med fokus på nära vård. Forskarskolorna är samarbeten mellan åtta lärosäten och kommer bland annat…
Fler nyheter
Högre demensrisk bland multisjuka äldre
Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…

SBU granskar forskningen om utbildningsnivåns betydelse i omsorgen
SBU:s upplysningstjänst har besvarat en fråga om vilken forskning det finns om betydelsen av omsorgspersonalens utbildningsnivå i hemtjänsten. Underlaget är skralt, visar det…

Fiffig lösning för att sköta tandproteser
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…