Äldre person som läser en bok.
För att förbättra utbildningar för äldre behöver man se lärandet ur flera perspektiv. Foto: Pixabay

Utbildning för äldre – vägen till lycka?

Utbildning högre upp i åldern har en positiv inverkan på äldres psykiska hälsa, visar tidigare studier. Nu ska en forskare undersöka om påståendet stämmer och hur man kan förbättra utbildningar för äldre.

Allt fler äldre personer söker till kurser som erbjuds av senioruniversiteten. Men en fråga som ställs i samband med den ökande skaran äldre som studerar är: Varför vill äldre personer lära sig nya saker och fördjupa sina kunskaper?

Forskare använder sig av två teoretiska inriktningar för att ta reda på svaret: den humanistiska och kritiska. Inom det humanistiska spåret förknippas lärandet med lycka, medan det kritiska spåret menar att lärandet måste leda till samhällsförändringar för att vara betydelsefullt.

I sin nya studie kommer doktoranden Hany Hachem från Örebro universitet fram till att ingen av inriktningarna är tillräcklig för att förklara varför äldre vill lära sig nya saker.

– Jag argumenterar för att vi behöver precisera lärandets mål bättre inom åldersforskningen. Dessa perspektiv behöver inte utesluta varandra. I stället handlar det om både lycka och samhällsförändring, säger han.

Han påpekar också att inriktningarna liknar varandra, men att det finns skillnader i hur man definierar begrepp inom området.

– Min studie är ett försök att väcka liv i debatten. Jag vill belysa att motsättningarna inom inriktningarna inte har något syfte i dag, säger Hany Hachem.

Nu ska han undersöka påståendet att utbildning påverkar äldres lycka positivt, något som har visats i tidigare studier. Han ska själv hålla i en studiegrupp i Libanon som får gå kurser som är uppbyggda efter de två olika inriktningarna för att jämföra dem.

– Lärandets filosofier är väldigt viktiga för att de omsätts till lärande i klassrummen, säger Hany Hachem.

Relaterat

Så kan järnnivån påverka hjärnan

Tack vare de senaste framstegen inom hjärnavbildningsteknik kan forskare nu se hur järnnivån påverkar hjärnans funktion. Nu visar en ny avhandling från Karolinska…

Enbart vardaglig aktivitet skyddar inte mot stroke

Den fysiska aktiviteten vi får till vardags, till exempel i arbetet eller när vi gör hushållssysslor, verkar inte räcka för att skydda mot…

Porträttbild på Anders Björkelund

AI ska hjälpa till att skydda multisjuka äldre

I ett internationellt projekt, med forskare från bland annat Lunds universitet, ska man undersöka om artificiell intelligens kan hjälpa kommuner att förbättra kvaliteten…

Fler nyheter

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken

Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…