Is there a need for a fourth statement? An examination of the critical and humanist statements of educational gerontology principles. Publicerad i International journal of lifelong education.

Utbildning för äldre – vägen till lycka?
Allt fler äldre personer söker till kurser som erbjuds av senioruniversiteten. Men en fråga som ställs i samband med den ökande skaran äldre som studerar är: Varför vill äldre personer lära sig nya saker och fördjupa sina kunskaper?
Forskare använder sig av två teoretiska inriktningar för att ta reda på svaret: den humanistiska och kritiska. Inom det humanistiska spåret förknippas lärandet med lycka, medan det kritiska spåret menar att lärandet måste leda till samhällsförändringar för att vara betydelsefullt.
I sin nya studie kommer doktoranden Hany Hachem från Örebro universitet fram till att ingen av inriktningarna är tillräcklig för att förklara varför äldre vill lära sig nya saker.
– Jag argumenterar för att vi behöver precisera lärandets mål bättre inom åldersforskningen. Dessa perspektiv behöver inte utesluta varandra. I stället handlar det om både lycka och samhällsförändring, säger han.
Han påpekar också att inriktningarna liknar varandra, men att det finns skillnader i hur man definierar begrepp inom området.
– Min studie är ett försök att väcka liv i debatten. Jag vill belysa att motsättningarna inom inriktningarna inte har något syfte i dag, säger Hany Hachem.
Nu ska han undersöka påståendet att utbildning påverkar äldres lycka positivt, något som har visats i tidigare studier. Han ska själv hålla i en studiegrupp i Libanon som får gå kurser som är uppbyggda efter de två olika inriktningarna för att jämföra dem.
– Lärandets filosofier är väldigt viktiga för att de omsätts till lärande i klassrummen, säger Hany Hachem.
Relaterat

Sexualitet – betraktat över livstid
Sexuell aktivitet tenderar att avta med åldern. Det beror enligt forskning främst på fysisk eller psykisk ohälsa, avsaknad av en frisk sexpartner eller…
Fyra faktorer bakom ett hälsosamt åldrande
Vilka faktorer i 60-årsåldern kan påverka vem som lever och mår bra i 80-årsåldern? Enligt en avhandling från Luleå tekniska universitet finns det…

Åldrandet pågår ständigt och berör oss alla
Det nya vetenskapliga begreppet proaktivt åldrande kan förändra synen på åldrandet. Åldrande är något som pågår hela livet och det måste både samhället…
Fler nyheter
Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det
Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet
I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen
Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…