Äldre person som läser en bok.
För att förbättra utbildningar för äldre behöver man se lärandet ur flera perspektiv. Foto: Pixabay

Utbildning för äldre – vägen till lycka?

Utbildning högre upp i åldern har en positiv inverkan på äldres psykiska hälsa, visar tidigare studier. Nu ska en forskare undersöka om påståendet stämmer och hur man kan förbättra utbildningar för äldre.

Allt fler äldre personer söker till kurser som erbjuds av senioruniversiteten. Men en fråga som ställs i samband med den ökande skaran äldre som studerar är: Varför vill äldre personer lära sig nya saker och fördjupa sina kunskaper?

Forskare använder sig av två teoretiska inriktningar för att ta reda på svaret: den humanistiska och kritiska. Inom det humanistiska spåret förknippas lärandet med lycka, medan det kritiska spåret menar att lärandet måste leda till samhällsförändringar för att vara betydelsefullt.

I sin nya studie kommer doktoranden Hany Hachem från Örebro universitet fram till att ingen av inriktningarna är tillräcklig för att förklara varför äldre vill lära sig nya saker.

– Jag argumenterar för att vi behöver precisera lärandets mål bättre inom åldersforskningen. Dessa perspektiv behöver inte utesluta varandra. I stället handlar det om både lycka och samhällsförändring, säger han.

Han påpekar också att inriktningarna liknar varandra, men att det finns skillnader i hur man definierar begrepp inom området.

– Min studie är ett försök att väcka liv i debatten. Jag vill belysa att motsättningarna inom inriktningarna inte har något syfte i dag, säger Hany Hachem.

Nu ska han undersöka påståendet att utbildning påverkar äldres lycka positivt, något som har visats i tidigare studier. Han ska själv hålla i en studiegrupp i Libanon som får gå kurser som är uppbyggda efter de två olika inriktningarna för att jämföra dem.

– Lärandets filosofier är väldigt viktiga för att de omsätts till lärande i klassrummen, säger Hany Hachem.

Relaterat

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Nordisk konferens: Att åldras i en värld i förändring

Katastrofer drabbar äldre sköra personer extra hårt. Forskare från 44 länder möts på konferensen Nordic congress of gerontology, med årets tema Aging in…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…