Vårdanalys logotyp

Vårdanalys byter namn

Nu är det klart att myndigheten Vårdanalys byter sitt kortnamn till Vård- och omsorgsanalys. På så vis vill man framhäva sitt arbete med just omsorgen.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys gör uppföljningar och analys av hälso- och sjukvården, tandvården och omsorgen ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv. Samtidigt har man alltid använt sig flitigt av sitt kortnamn Vårdanalys, något som riskerar att gömma arbetet med just omsorgen.

Därför har man nu valt att byta sitt kortnamn till Vård- och omsorgsanalys.

I en nyhet på sin webbsajt väljer Vård- och omsorgsanalys att lyfta fram några viktiga projekt som man just nu arbetar med inom omsorgsfrågorna:

  • Samordnad hälso- och sjukvård och socialtjänst ur ett ungdomsperspektiv – hur fungerar samordningen mellan verksamheter för barn och ungdomar med psykiska och sociala problem?
  • Konsekvenser av covid-19-pandemin för socialtjänstens verksamheter inom individ- och familjeomsorgen – hur har pandemin påverkat de mest utsatta i samhället, till exempel de som lever i socioekonomiskt utsatta områden?
  • Individens behov i centrum, IBIC, som arbetssätt för att anpassa socialtjänsten efter individens behov, förutsättningar och önskemål – har det bidragit till att göra kommunernas arbete och dokumentation mer systematisk och jämlik?
  • Ledarskap i kommunalt finansierad vård och omsorg – hur ser förutsättningarna för ledarskap ut och hur kan olika aktörer samverka på ett effektivt sätt för att rekrytera och behålla personer med rätt kompetens?
  • Digitaliseringen inom äldreomsorgen – har den bidragit till en verksamhetsutveckling med kvalitet, effektivitet och den äldre i fokus?

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…