Vuxen son sitter på knä vid säng och håller äldre mans hand.
Bild: Mosptphos

Vårdgivare behöver skräddarsytt stöd

De stödinsatser som anhöriga vårdgivare erbjuds tycks inte förbättra deras hälsa, vilket förvånar forskare som nu uppmanar till skräddarsydda metoder och stöd för vårdgivarnas välbefinnande.

Att ta hand om äldre vuxna har blivit allt viktigare i takt med att vår befolkning åldras och den sociala välfärdspolitiken förändras. Många informella vårdgivare, som ofta är familjemedlemmar, vänner eller grannar, ger viktigt stöd för att hjälpa äldre människor med dagliga sysslor, sjukvård och sociala aktiviteter.

De informella vårdgivarna riskerar sin hälsa till följd av omsorgen de ger. De kan få stöd från sin kommun att hantera de fysiska, känslomässiga och ekonomiska krav som de ställs inför. Stödet varierar från kommun till kommun men kan exempelvis röra sig om avlastningsvård för tillfällig avlösning, ekonomiskt stöd, emotionellt stöd genom rådgivning och i grupper, tillgång till samhällsresurser och hjälp med juridiska frågor och vårdplanering.

Forskare vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet har undersökt hur informella vårdgivare upplever dessa former av stöd som kan lindra negativa fysiska och psykologiska hälsokonsekvenser. Undersökningen är en paraplyöversikt över systematiska översikter och har nyligen publicerats i en studie.

Totalt analyserade forskarna 47 olika systematiska översikter, vilket motsvarar 619 olika primärstudier. Både kvantitativa och kvalitativa översikter ingick, med fokus på informella vårdgivare till äldre personer eller personer med åldersrelaterade sjukdomar.

Till forskarnas stora förvåning var resultaten inte entydiga: trots en betydande mängd litteratur fanns det inga definitiva bevis för att olika insatser var effektiva när det gäller informella vårdgivares hälsa. Det verkar dock som om insatser med flera komponenter och personcentrerade insatser kan vara de mest effektiva och väl mottagna.

Amaia Calderón-Larrañaga, senior forskare och Mariam Kirvalidze, doktorand, Aging research center, Karolinska institutet.
Foto: privat

– Även om det inte finns några definitiva bevis för att vissa insatser verkligen är effektiva, är det mest sannolikt att flexibla insatser med flera komponenter kan tillgodose vårdgivarnas komplexa behov och ge bättre effekt på deras hälsa, säger Mariam Kirvalidze, en av forskarna bakom Aging research centers studie.

Studien lyfte fram flera kritiska frågor, bland annat den låga kvaliteten på bevisen och den överflödiga produktionen av liknande granskningar. För att ta itu med dessa problem betonade forskarna behovet av mer robust interventionsforskning och utvärderingspraxis. De betonade också vikten av skräddarsydda metoder för att utforma interventioner, och insåg att en strategi som passar alla kanske inte är effektiv.

– Det behövs inte fler recensioner utan mer noggrant utformade interventionsstudier av hög kvalitet. Under tiden bör primärvården och andra befintliga resurser utnyttjas för att ge mer personligt stöd till anhörigvårdare, säger Amaia Calderon Larrañaga, huvudforskare i studien.

Läs den vetenskapliga studien

M Kirvalidze, A Abbadi, L Dahlberg, L B Sacco, L Morin & A Calderón-Larrañaga (2023). Effectiveness of interventions designed to mitigate the negative health outcomes of informal caregiving to older adults: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. British medical journal open.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…