Foto: Jametlene Reskp/Unsplash

Veteranorienterare hittar till hälsosamt åldrande

En ny studie vid Örebro universitet visar att veteranorienterare upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen jämfört med jämnåriga som inte orienterar.

Forskningen med orienterarna startade 2012 och i den nu aktuella studien visade hälsoenkäter att orienterarna har lägre nivåer av stress, ångest, depression och magproblem jämfört med kontrollgruppen. Avföringsprover indikerade dessutom en högre andel av en bakterie som är bra för hälsan och lägre halter av två bakterier som är förknippade med inflammation och sämre tarmhälsa.

– Utan att ens tänka på det har orienterare många gemensamma nämnare som bidrar till en bättre maghälsa. Många har orienterat i 40 år och har levt hälsosamt, rört på sig och umgåtts, säger Ida Schoultz, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Hon tycker att orienterarna är en modell som är värd att studera vidare för att ytterligare förstå de komponenter som är viktiga för ett hälsosamt åldrande. Människor som motionerar mycket får lägre nivåer av stress och ångest. Att röra på sig, aktivera hjärnan och umgås med vänner som man gör i orienteringen främjar både psykisk och fysisk hälsa.

– Hjärnan och tarmen kommunicerar åt båda hållen och därför är även det sociala och skogsupplevelsen viktig, säger Ida Schoultz.

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.