I den senaste och sista delen av forskningsprogrammet har hon också undersökt äldreomsorgens framtid som en del av en större marknadiseringstrend. Enligt henne står äldreomsorgen vid ett vägskäl om den fortsätter vara underfinansierad och inte får finansiellt stöd i takt med att kraven höjs.
– Det kan leda till att fler personer söker sig till privata aktörer som erbjuder bättre omsorg i utbyte mot pengar. Så frågan som jag har arbetat med är: vad händer om man får bättre omsorg om man betalar en extra slant, ska det vara så eller ska det inte vara så? Och jag tror att det kommer att bli sämre för oss alla om vi får parallella system – ett för de rika och ett för resten av befolkningen, säger hon.
Vilka förändringar skulle du vilja se?
– Vi måste se till att det delegeras mer pengar till äldreomsorgen. Det är absolut nödvändigt. Sen måste beslutsfattare börja lyssna på dem som är yrkesverksamma, de måste förstå att det inte är bra att detaljstyra hemtjänsten som man gör i dag. Hemtjänstpersonalen behöver ges mer tid och jag skulle även vilja se fler äldreboendeplatser, säger Marta Szebehely.
Något som hon beskriver som sin personliga käpphäst i livet är hur personer ser på äldreomsorgen som enbart en kostnad för samhället.
– Det många inte förstår är att äldreomsorgen är en del av ett samhälles infrastruktur. Den gör det möjligt för kvinnor och män i arbetsåldrarna att fokusera på sina jobb utan att behöva ta hand om sina föräldrar. Det hjälper även de äldre och deras personliga integritet. Som äldre vill man kanske att barnen hjälper till med deklarationen, men inte att de ska städa eller byta blöjor åt en, säger Marta Szebehely.
Marta Szebehely är en forskare som vill göra skillnad i samhället, men hand i hand med sådana ambitioner kommer också frustrationer.
– Jag och min arbetsgrupp, vi tillhör de forskarna som, inom citattecken, vill förändra världen. Vi vill att det ska bli bättre för de äldre, personalen och de anhöriga. Det är lite tufft som forskare att veta vad som behöver göras för att förbättra äldreomsorgen utan att egentligen kunna göra något åt det. Men å andra sidan kanske vi inte kan påverka samhället om vi inte tjatar om våra forskningsresultat. Jag vill kunna göra skillnad, säger hon.
I avhandlingen från 1995 nämns fyra ledord i slutsatsen: det behövs tid, handlingsutrymme för personalen, kontinuitet och stöd. Dessa kommer man ganska långt med, säger Marta Szebehely.
I år fyller Marta Szebehely 69 år och när vi sitter inne på hennes kontor i början på augusti berättar hon att det är ungefär tre månader kvar tills hennes anställning är slut.
– Det är såklart det är tråkigt, men det känns tryggt. Arbetsgruppen som jag har arbetat med i så många år är en grupp väldigt kompetenta människor. Jag är stolt över dem, vi är nog den grupp i Sverige som har bäst pejl på äldreomsorgsforskningen ur ett brett och tvärvetenskapligt perspektiv, säger hon.
Framtidens vardag för Marta Szebehely innehåller mindre skrivande och forskning, men mer musik, trädgård, bakning och tid med barnbarnet.
– Jag har några texter jag vill skriva även efter att min anställning är slut, men i takt med att det blir mindre och mindre arbete kvar att göra kommer jag nog börja släppa forskningsambitionerna. Jag ska vandra och resa mer. Jag hoppas att när jag väl kommer att behöva mer omsorg att den huvudsakligen inte behöver komma från mina barn. Om jag blir riktigt hjälpbehövande hoppas jag att det kommer finnas en plats åt mig på ett boende. Men jag tror på mänskligheten och politiken. Vi kommer att lösa problemen, säger hon.