”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
Jag kommer aldrig att glömma telefonsamtalet. När jag hörde min pappas spruckna röst viska fram ”hon har cancer”. Det handlade om min mamma, och hon var 64 år och hade just fått sin bröstcancerdiagnos. Den var spridd till lymfkörtlarna. Jag var 29 år och satt hemma med mitt första barn.
Det kändes som ett hugg i bröstet. Mörkret föll och tårarna vällde fram. Smärtan satt kvar, även efter att jag hade satt mig in i statistik, och fått en mer nyanserad bild av situationen. Prognosen var trots allt god. Operation och behandlingar hjälpte och min mamma mår bra än idag, tjugo år senare.
Cancer angår oss alla. Den händer med oss och runt oss. Tack vare forskningens framsteg är prognoserna så mycket bättre i dag och den positiva utvecklingen fortsätter. I det aktuella numrets temasidor får du läsa om både mammografi- och prostatascreeningens framsteg och dilemman, och om hur viktig träning är för att förebygga komplikationer vid canceroperation. Vi har även intervjuat forskare som utvecklar digitalt stöd till anhöriga. Nog så viktigt.
Jag är ny som chefredaktör och nummer 4/2024 är mitt första nummer. Kanske känner du igen mitt namn från Vårdfokus, om du är sjuksköterska, eller från Läkartidningen, om du är läkare. Utöver vårdfrågor har jag skrivit mycket om arbetslivsfrågor och har själv varit på väg att forska i sociologi – om åldersdiskriminering i arbetslivet. Av olika skäl stannade jag kvar inom journalistiken, och är glad över att kunna förena mina intressen i min nya roll.
Mitt mål är att tidningen ska kunna läsas av alla som är intresserade av forskning om äldre och åldrande. Av dig som arbetar inom vården, av dig som själv är äldre och nyfiken på forskning, och av dig som fattar beslut som rör vår åldrande befolkning.
För mig kommer kontakten med dig som läsare vara av största vikt. Hör av dig om vad du tycker om tidningen – både ris och ros välkomnas. Då kan vi utvecklas vidare tillsammans!
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
Redaktör Mai Engström reflekterar över den digitala utvecklingen och vilka utmaningar den skapar för alla.
Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren reflekterar över hur det är att vara närstående till någon när det inte står riktigt rätt till.
Hur ser ålderismen ut i den svenska politiken och vad borde göras för att engagera fler äldre personer? Lena Wängnerud reder ut detta.