”Inte världsrekord i ensamhet”
Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…
Sedan ett drygt år har vi här på Äldre i Centrum-redaktionen utvidgat vår kommunikationsrepertoar från bara tryckt text till att även inkludera digitalt prat. Äldre i Centrum-podden är det prosaiska namnet på vårt ungefär månatligen återkommande samtalsmagasin, som finns att lyssna på via vår webbplats – eller för all del ”där poddar finns”. I det senaste avsnittet träffade vi Göran Johnsson, som är regeringens nationelle samordnare för kompetensförsörjning inom vård och omsorg om äldre och hans utredningssekreterare Ann Jönsson, som i somras presenterade sitt betänkande Vilja välja vård och omsorg.
Utredningens 334 sidor kokar ner till 38 rekommendationer i sitt försök att svara på vad som krävs för att fler ska vilja börja arbeta inom vården och omsorgen om äldre – och för att fler sen ska vilja fortsätta arbeta i verksamheterna. På ungefär lika många minuter (ja, 38 då) kokade vi i vår tur ner det viktigaste i betänkandet, kryddat med allt det där som inte alltid går fram lika bra i text: engagemang, upprördhet, glädje. (Passa gärna på att ta del av alla klokheter i våra tidigare poddavsnitt också, förstås.)
I det här numret av tidskriften finns ett fullmatat tema om den stora SNAC-undersökningen, Swedish national study on aging and care, som nu fyller 20 år av forskning. Helt häpnadsväckande mycket kunskapsproduktion har hunnits med under de åren, till fromma inte minst för personalen i vård och omsorg och de beslutsfattare som har att ge dem de bästa möjliga förutsättningar för deras viktiga arbete: ett gott åldrande för Sveriges äldre. Allt det får ingen podd plats med, så jag önskar förstås god läsning om SNAC och allt annat äldre- och åldrandeanknutet mellan dessa pärmar – men: hör sen!
Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…
Vi måste försöka vara modiga i det lilla, och så ofta vi bara orkar. Våga ställa frågor och lyssna på svaren, skriver Enikö…
När Lea Starks mormor var 90, halkade hon och bröt benet, men kämpade sig tillbaka ändå. Den styrkan har inspirerat Lea Stark i…
Vad är excellent forskning och hur kan man göra den mer praktiknära? Det funderar Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren på.