Genom riktlinjer som anger specifika insatser och frekvens beskärs biståndshandläggarnas möjligheter till att använda socialtjänstlagens möjligheter att tillgodose social trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor, ett aktivt deltagande i samhällslivet och skälig levnadsnivå.
Biståndshandläggarna i socialtjänstens vård och omsorg beskriver sig i studien inte som del av den socialtjänst som avser att vara samhällets skyddsnät. Den enskildes ansvar betonas och beskrivs inrymma både valet av livsstil, boende och familjekonstellation. På så sätt tunnas det offentligas ansvar ut.
Det ger konsekvenser framför allt för den grupp hjälpbehövande i behov av omsorg och bistånd, samt deras anhöriga, vars förutsättningar redan före sjukdom eller funktionsnedsättning inte inkluderat så många valmöjligheter.
Betoningen på den enskildes ansvar och fria val kan också dölja att många av de barn som lever i familjer där familjen själv får ta ett omfattande ansvar för en hjälpbehövande persons vardag, blir omsorgsgivare.
Många anhöriga ser det som en självklarhet att göra allt de kan för den hjälpbehövande personen i sin närhet och uppfattar det som en del av det gemensamma livet i en nära relation. Men även om de själva uppfattar det så ska inte socialtjänstens vård och omsorg eller hälso- och sjukvården förutsätta det. Strukturer, normer, regler och riktlinjer avgränsar biståndshandläggares förhållningssätt till anhöriga.
Och ett strikt fokus på den enskilde osynliggör den anhöriges situation och behov.