Olika beteendemönster blev tydliga, till exempel förändrades maktfördelningen i familjen och personen med cancer fick större makt att bestämma vad familjen skulle göra. Detta gällde både i små och stora beslutssituationer:
Ett äldre par som levt ihop i över 40 år, där nu kvinnan var sjuk och hon orkade inte så mycket mer än fullfölja sina cytostatikabehandlingar med kontinuerliga sjukhusbesök. Maken berättar om sin ökade börda med att få ansvar för att städa huset, handla och laga mat, tvätta kläder och skötsel av trädgården, samtidigt som han körde hustrun till sjukhuset en gång i veckan. Alla hushållssysslor delade de på innan hustrun blev sjuk. Medan han berättar vänder sig hustrun till honom och säger ”Vi har ju beslutat att inte sälja huset förrän jag är död”, varpå maken tittar i golvet och de börjar prata om annat.
I denna situation blir det tydligt att hustrun dels aktivt tar makten att kunna besluta om när huset ska säljas, men också att maken passivt låter henne ta den makten. Maken låter sin egen vilja och önskningar stå tillbaka, vilket kan vara naturligt att göra men kan beroende på hur lång tid detta pågår också bidra till försämrad hälsa hos maken.
Ett annat beteendemönster som framkom var ”det hemliga spelet” när familjemedlemmarna undvek konflikter och inte pratade om sina tankar och känslor:
Ett äldre par som levt ihop i 60 år, påpekade att de inte hade problem att prata med varandra och det var mer så att de inte behövde prata för de kände varandra så väl. Men flera gånger under intervjun tittade de på varandra och var förvånade över den andres svar.
Denna intervju visar att det kan vara ett hinder att tro att man känner sin partner så väl att man inte behöver prata om tankar och känslor. För det visade sig också att ibland agerade partnern på ett visst sätt för den trodde att den sjuke ville ha det så. Egentligen ville den sjuke något annat, men ville inte säga någonting.