Genom hela sin historia har människan sökt ungdomens källa. Men vad innebär det? Vill vi bli unga igen? Vill vi åldras, fast långsammare, eller vill vi vara gamla men friska? Kanske odödliga?
– Människan har länge fört ett krig mot åldrande, säger Suresh Rattan, professor och biogerontolog vid Århus universitet i Danmark, som själv har en homeodynamisk, holistisk syn på åldrandet.
Åldrandet börjar enligt Suresh Rattan efter den tid som en art behöver för att fullfölja sitt nödvändiga livsspann i sin naturliga miljö. För människor är det vid cirka 45 års ålder. Men vad är det som gör att vi och allt annat levande åldras och dör?
– En sak är säker, det finns inte en speciell åldrandegen, som har till syfte att orsaka åldrande och död, utan allt i kroppen åldras, säger Suresh Rattan.
Det är en kombination av gener, miljön, såväl som tillfälligheter, som bestämmer åldrandet och livslängden hos en organism. Celler i kroppen
utsätts ständigt för olika typer av skador som orsakas både av reaktiva syreföreningar, av näringskomponenter som exempelvis glukos i kombination med fria radikaler och av spontana förändringar i biokemiska processer som försämrar cellens funktion.
Åldrandet sker individuellt och är mycket heterogent. Till exempel åldras män och kvinnor, och även olika delar av kroppen på olika sätt. Till och med på cellnivå och molekylnivå skiljer sig åldrandeprocessen åt. Men man vet att skador på molekylnivå inträffar konstant och att de ökar med stigande ålder.