Det var också svårt att skilja ut konceptbaserade aktiviteter från aktiviteter som förekommer på del flesta äldreboenden såsom fotvård, nagelvård, frågesport, ballong-tennis, utflykter etc. Är sitt-zumba och gemensamt tv-tittande på fotboll sportaktiviteter? Är juiceprovning och nagelvård spa-aktiviteter? Ett Sport & spa-boende kan ha schemalagda spa-aktiviteter varje vecka, men detta kan betyda allt från nagelvård till filmvisning med chips.
Varför standardiseras interiör och aktiviteter? Å ena sidan kan centralt styrda koncept ses som en slags motor och garant för att ha ett genomtänkt upplägg och en viss nivå på de sociala aktiviteterna. Så verkade konceptet delvis fungera på det Attendo-boende vi observerade. Man hade förhållandevis mycket aktiviteter och ett ambitiöst upplägg, troligen som ett åtagande om att följa konceptet.
Å andra sidan kan likformiga tapeter, möbler, attribut, anslag och instagrambilder ses som ett sätt att synliggöra eller rent av ”göra” livsstilskonceptet åt de boende och deras anhöriga. Risken med detta är att äldreboenden skapar en skenbild av verksamhetens vardag, där omfattningen av omsorgsbehoven döljs bakom en yta av aktiv livsstil. Bilden av en aktiv livsstil appellerar troligen till anhöriga, som ofta frågar om sociala aktiviteter, men risken är att presentationer som attraherar anhörigas intresse och verksamhet som fyller de boendes behov blir två olika saker.
Om äldre i dagsläget inte söker sig till särskilda boenden med livsstilskoncept utifrån ett intresse för själva inriktningen, varför finns det då boenden med inriktningar? Vi menar att marknadiseringen inom det svenska omsorgssystemet är en förklaring till de konceptbaserade boendenas uppkomst. ”Att individer ges möjlighet att välja och främja mångfald bland utförare är i linje med socialtjänstlagens delaktighet och medinflytande”, skriver Socialstyrelsen i en kommentar till lagen om valfrihet.
Det finns idéer och bestämmelser om valfrihet på en äldreboendemarknad, men vad ska mångfaldens skillnader bestå i? Äldreomsorgen ska, som del av den svenska välfärdsmodellen, främja jämlikhet i levnadsvillkor och samtidigt tillhandahålla en individanpassad omsorg. Oavsett om en person bor på ett privat eller kommunalt äldreboende har alla samma rätt till städning, tvätt, måltider, personlig omvårdnad, sjukvård utifrån behov.
Alla boenden ska ge en individanpassad omsorg och värdegrundens mål om värdighet och välbefinnande gäller för alla. Kostnaden som den enskilde betalar för vård och omsorg på äldreboende regleras i socialtjänstlagens bestämmelser om högkostnadsskydd.