”Äldreomsorgen styrs inte – den driver!” var rubriken på en debattartikel i Dagens Samhälle för några år sedan, skriven av forskare knutna till den nationella SNAC-studien om åldrandet, vården och omsorgen. Forskarna framhöll att ”risken med att inte relatera insatserna till behoven är att äldreomsorgen kan urholkas steg för steg utan att någon reagerar”.
Frågan är om och hur äldreomsorgen styrs i dag, eller om den fortfarande driver. Med tanke på att det finns 290 kommuner i Sverige kan frågan ha 290 svar.
I dag är äldreomsorgen styrd av marknadens villkor. På marknaden är jakten på business case en stark drivkraft, det vill säga att kunna visa på ett lönsamt sätt att driva äldreomsorgen. Med nya arbetssätt och teknologier hoppas kommunerna kunna sänka kostnaderna, öka kostnadseffektiviteten – eller rent av spara pengar.
Förenklad biståndsbedömning, användandet av välfärdsteknik som robotar och digitaliserad tillsyn och så kallad trygg hemgång från sjukhus är några populära exempel. Det är dock svårt att hitta gedigen dokumentation och evidens som belägger att dessa nya arbetssätt är kostnadseffektiva. Det betyder att i mångt och mycket drivs utvecklingen inte nödvändigtvis av kunskap, evidens, eller beprövad erfarenhet, utan snarare av påstådda effekter.
I Skånska dagbladet stod i början av 2018 att läsa att Höörs kommun hade beslutat att revidera sina riktlinjer beträffande bistånd i hemtjänsten. Städning kommer att utföras var tredje vecka, i stället för som tidigare varannan, och när det gäller dusch ändras riktlinjen från tidigare två gånger i veckan till en gång i veckan.
Andra besparingar planeras också för dem som bor på äldreboende. Som orsak till förändringen anges ett besparingskrav på två procent för att få en kommunal ekonomi i balans, enligt Skånska Dagbladet.
Marknaden har kommit att utgöra projektionsyta för äldreomsorgen med begrepp som privat, offentlig, vinst och förlust, kundnöjdhet, kontroll och förmodade fusk. Allt detta återkommer också i den aktuella striden om vinster i välfärden. Neddragningar av assistanshjälpen och nedläggningarna av särskilt boende har kommit i bakvattnet genom diskussionen om vinster i välfärden. Vart tog tankarna om att fördela – styra – välfärd på ett rättvist och jämlikt sätt vägen?