Dagsljuset har stor inverkan på hur vi sover och därmed hur vi mår. Ljuset påverkar vår dygnsrytm, det vill säga kroppens inre biologiska ”mat- och sovklocka”. Kvaliteten på vår sömn styrs framför allt av två processer: vilket sömnbehov vi har, som i sin tur ökar ju längre tid vi är vakna, samt vilken fas vår dygnsrytm befinner sig i. Vår sömn är som bäst när den inträder samtidigt som dygnsrytmen går ner i en återhämtande fas.
Det som har störst påverkan på vår dygnsrytm är vilken tid på dygnet vi får som mest dagsljus. Förmiddagsljuset ger en skjuts för att det dygnsrytmreglerande hormonet melatonin ska bildas tidigare på kvällen. Melatonin framträder kring åttatiden på kvällen och gör oss sömniga. Det är därför vi ofta brukar ha svårare att somna och får en mer störd sömn under vintern, då bristen på dagsljus leder till att dygnsrytmen avviker.
Forskning visar att personer som arbetar i frånvaro av dagsljus är mer missnöjda med sin sömn än andra som har tillgång till dagsljus under arbetet.
Vissa människor har ett sent påslag av melatonin, vilket gör att de går och lägger sig senare. För att få en bra sömn behöver hormoner som aktiverar kroppens funktioner, exempelvis kortisol, dämpas. Om kortisolet fortfarande cirkulerar i kroppen eller dygnsrytmen har förskjutits när vi ska somna, kommer vi få svårt att falla i sömn. Den förhöjda kortisolnivån gör också att andelen av den viktiga och återhämtande djupsömnen minskar, vilket i sin tur leder till att vi sover ytligt och inte känner oss utvilade när vi vaknar.
Forskare har funnit att elektriskt ljus från vanliga lampor, som dominerar vårt ljusintag under dygnet, inte på långt när är lika hälsosamt som dagsljus. Förklaringen ligger i att dagsljus är starkare och innehåller alla ljusets våglängder. Därför räcker det inte med att enbart vistas i lokaler som är upplysta med elektiskt ljus under dagen för att sova bra.
Enligt Stressforskningsinstitutets mätningar är dagsljuset minst tio gånger så effektivt som elektriskt ljus sett till styrka, även vintertid. Det som avgör hur väl vi reglerar dygnsrytmen beror på vårt beteende, hur starkt ljusexponeringen är, hur länge man exponeras och hur regelbundet det sker.
Förmiddagens dagsljus med blå våglängder har särskilt god inverkan på dygnsrytm. Ny LED-belysning, som finns i skärmar på mobiltelefoner och datorer, innehåller blått ljus, som vi därför bör undvika kvällstid, eftersom det förhindrar melatoninet att göra oss sömniga.
Allt ljus man fått under dagen sammanfattas mot slutet av dagen och hjärnan ruckar den interna biologiska rytmen utifrån den mest dominanta ljusexponeringen under dagen.
En daglig dos dagsljus utomhus, helst under förmiddagen, under minst 30 minuter vid klar väderlek, och en timme vid mulet väder eller under mörk årstid, är att rekommendera. En motsvarande dos får man om man sitter vid ett fönster under några timmar.