För det finns ett huvudsakligt mål med SBU:s sökande efter kunskapsluckor. Det är att forskare ska titta i databasen när de planerar ny forskning, och att även finansiärerna ska använda den vid sina utlysningar.
– Så är det till viss del redan. Vi har kontakter med forskningsråd, som till exempel Forte, och ofta hjälper personal från SBU till att bedöma forskningsansökningarnas kvalitet.
Även praktiken kan ha nytta av databasen, eller av SBU:s kartläggningar, om man skulle ha någon speciell metod man vill arbeta med eller någon typ av insats man vill prova. Det ger en kännedom om osäkerheterna och man kanske kan göra en uppföljning eller utvärdering själv.
– Men som praktiker är det kanske inte den första lektyren. För forskare och forskningsråd är det högsta prioritet däremot och underlagen är också viktiga för beslutsfattare inför prioriteringar inom vård och socialtjänst, säger Gunilla Fahlström.
Själv har hon en lång bakgrund av forskning och utredningsarbete kring äldre, och hon berättar att hon faktiskt önskar att SBU kunde göra mer.
– SBU har under senare år inte gjort så mycket inom äldreområdet. Det är inte av ovilja, men vi arbetar ju med många regeringsuppdrag och där har inte äldrefrågan legat högst på agendan. Det är väldigt positivt med en regering som är aktiv och vill saker, men utrymmet att själv ta upp frågor minskar när man får många uppdrag.
Men det är inte tomt i SBU:s äldrehylla. I samband med satsningarna på de mest sjuka äldre för några år sedan, gjorde man flera systematiska översikter om insatser för denna grupp, både inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Dessutom publicerade man en kartläggning så sent som i december i fjol. Med Kunskapsläget för bedömning och insatser inom äldreomsorgen tar man ett steg för att presentera vilken sammanställd forskning det finns kring äldrearbete på den kommunala nivån. Och alltså, vilken kunskap som saknas. Den stora kartläggningen gjordes tillsammans med externa sakkunniga.
– I det här fallet har vi avgränsat oss till att se vad det finns för sammanställd kunskap om insatser, som till exempel hemtjänst eller särskilt boende, men det handlar också om sammanställd kunskap om behovsbedömningar, berättar Gunilla Fahlström.
I rapporten har man delat in insatser och bedömningar i tolv områden, eller domäner som man kallar det (se faktaruta). Exempel på domäner är Upprätthållande och stimulerande metoder och arbetssätt och Särskilt boende som insats. Inom alla domäner finns det kunskapsluckor, men det finns också kunskap i sju av domänerna.
– Många gånger framställs det som att vi inte vet någonting inom äldreområdet. Men riktigt så nattsvart är det inte. Och vi vet inte allt inom hälso- och sjukvården heller.
I sina kartläggningar tittar SBU alltså på andras forskningssammanställningar och bedömer om de håller tillräckligt hög kvalitet. Sedan går man igenom dem och får fram en bild av vilka insatser som har vetenskapligt stöd. För äldreomsorgen hittade man 268 relevanta översikter och av dem höll 111 stycken tillräckligt hög kvalitet.