ÄiC-podden #15: Kompetensförsörjning i metalltakt

Hur ska fler lockas till att arbeta med vård och omsorg? I detta avsnitt gästas vi av särskilde utredaren Göran Johnsson och utredningssekreteraren Ann Jönsson som svarar på just den frågan – och många fler.

I början av sommaren lades utredningsbetänkandet Vilja välja vård och omsorg – En hållbar kompetensförsörjning inom vård och omsorg om äldre (SOU 2021:52) fram av särskilde utredaren och tidigare metallbasen Göran Johnsson.

Betänkandet innehåller 38 rekommendationer fördelade i fyra kategorier som ska förbättra vård och omsorg av äldre – genom att behålla och utveckla personalkompetensen inom området.

Göran Johnsson och Ann Jönsson ska hjälpa Äldre i Centrum-redaktionen att navigera genom utredningsarbetet, de olika rekommendationerna och vad som behöver göras för att nå en så god och lockande vård och omsorg som möjligt.

Här kan du läsa mer om betänkandet Vilja välja vård och omsorg.

Läs även Göran Johnsson egen artikel i ÄiC #3/20 om vad som krävs för långsiktiga förändringar 

Avsnitt 15: Kompetensförsörjning i metalltakt

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…