ÄiC-podden avsnitt 17: Livslångt åldrande (och annan kunskap)

Äldre i Centrum-podden dyker ner i årets fjärde och sista nummer av tidskriften. Vi tar upp olika perspektiv på hur åldrandet som process påverkar våra liv, och vice versa. Dessutom en tvekamp om årets mest perfekta julklapp, samt ett avslöjande avslöjande. Kom ihåg var du hörde det först.

Vilka är åldrandets processer och hur når vi ett gott och långt åldrande? Ja, kanske är sömn och faktiskt vilka personlighetsdrag vi har något som kan påverka vårt åldrande. Det livslånga åldrandet är temat i det senaste numret av tidskriften Äldre i Centrum och därmed en av utgångspunkterna i detta avsnitt av ÄiC-podden.

Men redaktionen tar även upp andra saker från tidningen. Vi får bland annat höra lite om redaktören Mikael Mildéns arbete med sitt reportage om äldreforskningsmiljön på Uppsala universitet.

Mai Engström passar på att puffa för en recension av ett av de, i hennes tycke, viktigaste granskande reportagen i år – Hemtjänstmaffian, som handlar om det omfattande välfärdsfusket inom den privata hemtjänsten.

Dessutom får vi höra chefredaktören Jonas Nilsson ta intryck av kronobiologen Jonathan Cedernaes’ artikel om hur sömnen kan påverka vårt åldrande: Sov gott och vakna riktigt gammal.

Det och mycket mer i avsnitt 17 av Äldre i Centrum-podden.

Passa på att läsa det senaste numret av Äldre i Centrum #4/21 här.

Avsnitt 17: Livslångt åldrande (och annan kunskap)

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…