Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

ÄiC-podden avsnitt 17: Livslångt åldrande (och annan kunskap)
Vilka är åldrandets processer och hur når vi ett gott och långt åldrande? Ja, kanske är sömn och faktiskt vilka personlighetsdrag vi har något som kan påverka vårt åldrande. Det livslånga åldrandet är temat i det senaste numret av tidskriften Äldre i Centrum och därmed en av utgångspunkterna i detta avsnitt av ÄiC-podden.
Men redaktionen tar även upp andra saker från tidningen. Vi får bland annat höra lite om redaktören Mikael Mildéns arbete med sitt reportage om äldreforskningsmiljön på Uppsala universitet.
Mai Engström passar på att puffa för en recension av ett av de, i hennes tycke, viktigaste granskande reportagen i år – Hemtjänstmaffian, som handlar om det omfattande välfärdsfusket inom den privata hemtjänsten.
Dessutom får vi höra chefredaktören Jonas Nilsson ta intryck av kronobiologen Jonathan Cedernaes’ artikel om hur sömnen kan påverka vårt åldrande: Sov gott och vakna riktigt gammal.
Det och mycket mer i avsnitt 17 av Äldre i Centrum-podden.
Passa på att läsa det senaste numret av Äldre i Centrum #4/21 här.
Relaterat

Muntorrhet vanligast bland äldre kvinnor
En stor studie har följt svenskar från 50 till 70 år års åldern för att undersöka förekomsten av muntorrhet. Resultaten visar att muntorrhet…

Ny avhandling om inflammation hos äldre
Inflammation kan vara en orsak till åldersförändringar. Nu har Oscar Bergens vid Örebro universitet lagt fram en avhandling som undersöker kopplingen mellan inflammation,…
Reflekterande samtal främjar välbefinnandet hos äldre
Många äldre personer känner sig ensamma och får ofta lite stöd för att förhindra detta. Nu visar en avhandling från Jönköping university att…
Fler nyheter

Svensk demensforskare får prestigefyllt anslag
Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet har länge varit en av de mest framstående demensforskarna i Sverige. Nu har han tilldelats europeiska forskningsrådets anslag…

Ålderism i pandemins spår enligt GERDA
När GERDA-studien nu avslutat sin senaste datainsamling kan man se några konsekvenser av pandemin för äldre. Exempelvis uppger en tredjedel att de blivit…
Så kan antalet fattiga pensionärer sänkas
Pensionsmyndigheten har sammanställt en rapport över de fattigaste pensionärerna. Andelen som lever i absolut fattigdom är lägst i EU, men andelen relativt fattiga…