Möt redaktionen (från vänster): Mai Engström, Jonas Nilsson och Micke Mildén.

ÄiC-podden 5: Fokus på prevention

Vad finns det för spännande forskning om prevention och vad tar redaktionen med sig efter att ha arbetat på det senaste numret av tidningen, #2/20, som handlar om just prevention? Om detta och mycket mer får du höra i det senaste avsnittet av redaktionspodden.

Vi pratar bland annat om vad forskare gör för att förebygga suicidprevention, hur hälsosamtal gynnar välmåendet och historien bakom äldreboenden i Sverige.

Dessutom diskuterar vi en kommentar skriven av Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum, som rör den statliga utredningen om välfärdsteknik inom äldreomsorgen, med särskilt fokus på samtycke hos personer med nedsatt beslutsförmåga. Ett oerhört komplext och laddat ämne.

Förutom detta kommer Micke med ett lite annorlunda lästips som nog faller de allra flesta i smaken.

Avsnitt 5: På tal om prevention (och annat)

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…