Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

ÄiC-podden 9: Bokstavligt om åldrandet
Med en åldrande befolkning krävs specifik kunskap om åldrandets processer och äldre personers liv. Två ganska unga forskningsområden som fokuserar på just denna kunskap är gerontologi och geriatrik.
Äldre i Centrum-podden gästas denna gång av Lena Östlund, socionom och forskare vid Jönköping university, och Lars-Olof Wahlund, seniorprofessor i geriatrik vid Karolinska institutet.
Under året har två grundböcker i gerontologi och geriatrik kommit ut: Äldre och åldrande – grundbok i gerontologi, och Geriatrikboken. Redaktörerna för böckerna har varit Lena Östlund respektive Lars-Olof Wahlund som berättar om hur det har varit att leda ett sådant arbete och vad som har varit lite utmanande.
I poddavsnittet tar vi upp de olika förändringarna som sker när vi blir äldre, både på en individuell nivå och en samhällsnivå.
Dessutom blickar vi framåt och ställer frågan: Vad kan vi förvänta oss för kunskap om åldrandet i framtiden?
Relaterat
Hörselforskningen som lyssnar på äldreboendepersonalen
Forskare vid Karlstads och Linköpings universitet får medel för forskning kring hörselnedsättning.

Nature tar sig an åldrandeforskningen
Digitala Nature aging debuterar med ett innehåll som likt Äldre i Centrums kommande vetenskapliga supplement spänner över både åldrandets biologi och dess påverkan…
Fler nyheter

Existentiell ensamhet – äldres upplevelser och patientjournaler
LONE-studien, som drivs av forskare vid Högskolan Kristianstad och Malmö universitet, tar upp olika perspektiv på existentiell ensamhet. Nu har projektets tredje doktorand…
Coronastudie bland äldre i Norrbotten
Omvårdnadsforskare vid Luleå tekniska universitet ska samla in erfarenheter av pandemin från äldreomsorg och demensvård i Norrbotten.