ÄiC-podden 9: Bokstavligt om åldrandet

I detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden ger vi en överblick av forskningsområdena gerontologi och geriatrik. Hur har kunskapen om åldrandet sett ut och vad är nytt inom områdena? Gästar i studion gör forskarna Lena Östlund och Lars-Olof Wahlund som båda har varit redaktörer för grundböcker om gerontologi respektive geriatrik.

Med en åldrande befolkning krävs specifik kunskap om åldrandets processer och äldre personers liv. Två ganska unga forskningsområden som fokuserar på just denna kunskap är gerontologi och geriatrik.

Äldre i Centrum-podden gästas denna gång av Lena Östlund, socionom och forskare vid Jönköping university, och Lars-Olof Wahlund, seniorprofessor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Under året har två grundböcker i gerontologi och geriatrik kommit ut: Äldre och åldrande – grundbok i gerontologi, och Geriatrikboken. Redaktörerna för böckerna har varit Lena Östlund respektive Lars-Olof Wahlund som berättar om hur det har varit att leda ett sådant arbete och vad som har varit lite utmanande.

I poddavsnittet tar vi upp de olika förändringarna som sker när vi blir äldre, både på en individuell nivå och en samhällsnivå.

Dessutom blickar vi framåt och ställer frågan: Vad kan vi förvänta oss för kunskap om åldrandet i framtiden?

Avsnitt 9: Bokstavligt om åldrandet

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Anhörigvårdare över 55 år: insikter från nationell undersökning

Informell vård spelar en avgörande roll för att stödja personer som lider av kroniska sjukdomar eller åldersrelaterade tillstånd. Det kan också ge den…

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…