De tre i redaktionen sitter och pratar i studion
Redaktionen på rad från vänster: Mikael Mildén, Lotta Segelberg och Mai Engström. Foto: Annika Andersson

ÄiC-podden avsnitt 18: Äldrerätt – och motionsmyten

Missa inte det senaste poddavsnittet med fokus på äldrerätt. Vi berättar om det nya forskningsområdet i Sverige som är temat i det senaste numret av Äldre i Centrum, #2/22. Hör också om det unika forskningssamarbetet i Dalarna och redaktionens resonemang kring myten om att motion skulle vara lösningen på allt.

Redaktionen berättar om äldrerätt – temat i det senaste numret av Äldre i Centrum och ett nytt forskningsområde i Sverige och EU som nu växer sig allt starkare i och med en åldrande befolkning.

Lotta Segelberg, som är helt ny chefredaktör för Äldre i Centrum och därmed inte hunnit vara med och producera det senaste numret, blev djupt engagerad av Sara Wittbergs artikel om kommunernas 270 olika riktlinjer för äldreomsorg. Dessa ställer till problem för handläggarna att fatta rätt beslut och tenderar att lägga över ansvaret på anhöriga.

Mikael Mildén finner Marcel Ballins debattinlägg om den överdrivna synen på att daglig motion skulle vara boten mot det mesta mycket läsvärd, men slår själv ett slag för sporten gåfotboll. Han har även imponerats av Högskolan i Dalarna som han har gjort ett reportage hos. Deras forskningscentrum ReCall har ett tätt samarbete med Region Dalarna, kommunerna och andra regionala intressenter kring äldreforskning.

Mai Engström uppmanar alla att läsa Ylva Floremans Jag är inte död. Jag är bara gammal. som Lennarth Johansson recenserat. Hon berättar även om sina intryck av kommunalförbundet Göteborgsregionen där hon träffat personerna bakom projektet AllAgeHub och besökt äldreboenden i Härryda kommun som testar nya välfärdstekniska lösningar.

Det blir även en del lästips och förslag på aktiviteter som lämpar sig för sommarens lediga stunder oavsett regn eller solsken.

Det och mycket mer i avsnitt 18 av Äldre i Centrum-podden.

Passa på att läsa det senaste numret av Äldre i Centrum #2/22 här.

Avsnitt 18: Äldrerätt – och motionsmyten

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Fler lästips

Carpe diem i livets slut

Leva tills jag dör är en film om hur den sista tiden i livet kan se ut för några kvinnor och en manlig…

Aldrig för sent

En mycket läsvärd bok om adhd och autism som är ett viktigt bidrag till ökad kunskapsspridning om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Äldreomsorgen, en snårig historia väl förklarad

Äntligen finns det en bok om den offentliga äldreomsorgen i modern tid som klarlägger de politiska och ekonomiska krafter som byggt den, men…