ÄiC-podden avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

I det här avsnittet pratar redaktionen om det senaste numret av tidskriften, #3/22. Temat i tidningen den här gången är samverkan mellan vårdgivare – ett arbetssätt som inte alltid är så lätt. Dessutom tipsar redaktionen om några speciella artiklar i numret.

Det senaste numret av tidningen bjuder på ett tema om samverkan, det som sägs vara lösningen på allt inom välfärden, men som trots allt är svårt att faktiskt införa. Redaktionen presenterar de fyra temaartiklarna kortfattat.

Vi bjuder också på två intervjuer: en med Susanne Iwarsson om ett nytt unikt nätverk, och som även skrivit en recension av boken A multidisciplinary approach to capability in age and ageing, och en med Martin Hyde från Swansea University om forskares närvaro på sociala medier.

Redaktören Mai Engström berättar om sitt reportage om det spännande samverkansprojektet Isolde som drivs av Maria Wolmesjö vid Högskolan i Borås, vars syfte är att öka tryggheten för personer med demens som försvinner fysiskt från sina hem. Hon har även intervjuat Lars-Christer Hydén, professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet, under vinjetten Forskaren i fokus.

Mikael Mildén har träffat Carin Lennartsson vid Aging research center, ARC, på Karolinska institutet och Stockholms universitet. Äldre i Centrums chefredaktör Lotta Segelberg har intervjuat den nybakade doktorn Lame Maatla Kenalemang-Palm som har lagt fram en avhandling som undersöker varför kvinnligt åldrande inte får synas i reklamvärlden.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Detaljbild från avhandlingens omslag

Avhandling om boendemiljön för personer med parkinson

Nilla Andersson vid Lunds universitet har disputerat på en avhandling om boendefrågor för personer med Parkinsons sjukdom.

Kvinna som går med rullator

Större otrygghet bland äldre med hjälpmedel

Större otrygghet i hemmet och sämre bemötande av hemtjänstpersonal. Det upplever äldre med hjälpmedel, jämfört med dem som inte är hjälpmedelsanvändare. Det visar…

Högre depressionsrisk för anhörigvårdare

Personer som vårdar sina äldre föräldrar har en ökad risk för depression, jämfört med dem som inte har ett sådant ansvar. Det visar…

Fler nyheter

trött äldre kvinna sitter på säng

Äldres hälsa påverkas av klimatförändringarna

Allt fler områden i världen drabbas av höga temperaturer. Problemen är störst i länder med varmt klimat, men även sköra äldre personer i…

Bostadsförsökets logotyp, tagen från rapportens framsida

Så gick det för Bostadsförsöket

När CASE vid Lunds universitet gjorde gemensam sak med Forskarfredag och Vetenskap och allmänhet om ett medborgarforskningsprojekt, valde de att ta in data…

Ingen effekt av sömnrobotar

När forskare från Karlstad och Linköping studerade robotars inverkan på sömnen hos äldre personer hittade de få effekter. Mer forskning behövs, konstaterar de.