ÄiC-podden avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

I det här avsnittet pratar redaktionen om det senaste numret av tidskriften, #3/22. Temat i tidningen den här gången är samverkan mellan vårdgivare – ett arbetssätt som inte alltid är så lätt. Dessutom tipsar redaktionen om några speciella artiklar i numret.

Det senaste numret av tidningen bjuder på ett tema om samverkan, det som sägs vara lösningen på allt inom välfärden, men som trots allt är svårt att faktiskt införa. Redaktionen presenterar de fyra temaartiklarna kortfattat.

Vi bjuder också på två intervjuer: en med Susanne Iwarsson om ett nytt unikt nätverk, och som även skrivit en recension av boken A multidisciplinary approach to capability in age and ageing, och en med Martin Hyde från Swansea University om forskares närvaro på sociala medier.

Redaktören Mai Engström berättar om sitt reportage om det spännande samverkansprojektet Isolde som drivs av Maria Wolmesjö vid Högskolan i Borås, vars syfte är att öka tryggheten för personer med demens som försvinner fysiskt från sina hem. Hon har även intervjuat Lars-Christer Hydén, professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet, under vinjetten Forskaren i fokus.

Mikael Mildén har träffat Carin Lennartsson vid Aging research center, ARC, på Karolinska institutet och Stockholms universitet. Äldre i Centrums chefredaktör Lotta Segelberg har intervjuat den nybakade doktorn Lame Maatla Kenalemang-Palm som har lagt fram en avhandling som undersöker varför kvinnligt åldrande inte får synas i reklamvärlden.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Tema Fallprevention i Äldre i Centrum #1/2023

Fallpreventivt arbete är temat för #1/23. Sex artiklar om bland annat balansträning och styrketräning, att Sverige måste påbörja ett landsomfattande fallpreventivt arbete samt…

Nattbemanning på äldreboenden – en dunkel historia

När staten försöker styra kommunerna sätter de sig ofta på tvären, eftersom det kommunala självstyret utgör en del i den svenska samhällsmodellen. Kollisionen…

Nyfikenhet är Nestors drivkraft

Nestor FoU-center verkar för äldres livskvalitet genom att stötta och samverka med kommunerna på Södertörn och i Region Stockholm.

Fler nyheter

Risk att digitalisering lämnar äldre utanför samhället

Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre…

En äldre kvinna och hennes barnbarn fixar mat vid köksbordet.

Det får äldre personer att må bra

Det är en till synas enkel fråga: Vad får dig att må bra? Men den är grundläggande för att kunna främja äldre personers…

Äldre kvinnor stärker varumärket

Reklambranschen har länge satsat på ungdom i sina annonser. Men det kan vara ett misstag, visar ny forskning från Handelshögskolan i Stockholm.