Rynkig hud kring öga.
Foto: Pixabay

Åldrande utan ände?

Enligt en ny statistisk studie från bland annat forskare i Göteborg finns inga belägg för en fysiskt betingad mänsklig maxålder.

I de mest utvecklade länderna har den förväntade livslängden i över hundra år ökat med i genomsnitt tre år per decennium. En publicering i tidskriften Nature har tidigare kommit till slutsatsen att den naturliga gränsen för människans livslängd är 115 år. Många åldrandeforskare delar uppfattningen att det finns en sådan gräns, men frågan om hur gamla vi kan bli är omdebatterad.

Chalmersforskarna Holger Rootzén och Dmitrii Zholud förde 2017 fram teorin om att det inte finns en mänsklig maxålder. I en studie i samarbete med forskare i Schweiz, Tyskland och Kanada bygger de nu vidare på sin tes.

– Vi har med avsevärt större datamängder kunnat styrka våra tidigare resultat. Om det hade funnits en gräns under 130 år så borde den ha upptäckts i studien, och det skulle i sådana fall ha varit en indikation på att ökningen av medellivslängden inte kan fortsätta obegränsat. Men så är det alltså inte, säger Holger Rootzén i en artikel från Chalmers tekniska högskola på sajten Forskning.se.

I stället ser det ut som att sannolikheten att överleva ännu ett år ökar snarare än minskar i riktigt hög ålder. Efter 108 års ålder liknar forskarna chansen med att singla slant. Om det blir krona så lever du till nästa födelsedag.

Den aktuella studien visar också att de skillnader i överlevnad mellan könen eller olika livsstilar som finns i yngre åldrar planar ut efter 108 års ålder.

– Det verkar inte finnas någon skillnad i dödlighet vid hög ålder mellan olika länder och mellan kvinnor och män. Vi misstänker att platån med 50 procents risk att dö per år är en biologisk egenskap som är gemensam för alla människor, säger Holger Rootzén.

Världens hittills äldsta blev 122 år, men med ett ökande antal individer som lever väldigt länge ökar enligt forskarna möjligheten att någon blir 130 år. Utan medicinska revolutioner är det enligt Holger Rootzén dock osannolikt att någon under kommande kvartssekel uppnår 128 levnadsår.

Fakta
DÖDLIGHET VID EXTREM ÅLDER
  • Forskarna använde en kombination av extremvärdesstatistik, överlevnadsanalys och datorintensiva metoder för att analysera dödligheten hos personer över 105 år i Italien och Frankrike.
  • Data kom dels från den internationella databasen om livslängd, International database on longevity, dels genom uppgifter om alla italienare som var minst 105 år mellan 2009 och 2015.
  • Fynden överensstämmer med tidigare analys av International database on longevity och tyder på att varje fysisk övre gräns för människans livslängd är så hög att det är osannolikt att någon når den.

Studien Human mortality at extreme age är publicerad i Royal society open science.

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…

Var fjärde person över 60 år upplever ensamhet

Ensamhet är högre i vissa grupper av befolkningen än andra, bland annat bland yngre och äldre personer. Bland dem som är 60 år…