Rynkig hud kring öga.
Foto: Pixabay

Åldrande utan ände?

Enligt en ny statistisk studie från bland annat forskare i Göteborg finns inga belägg för en fysiskt betingad mänsklig maxålder.

I de mest utvecklade länderna har den förväntade livslängden i över hundra år ökat med i genomsnitt tre år per decennium. En publicering i tidskriften Nature har tidigare kommit till slutsatsen att den naturliga gränsen för människans livslängd är 115 år. Många åldrandeforskare delar uppfattningen att det finns en sådan gräns, men frågan om hur gamla vi kan bli är omdebatterad.

Chalmersforskarna Holger Rootzén och Dmitrii Zholud förde 2017 fram teorin om att det inte finns en mänsklig maxålder. I en studie i samarbete med forskare i Schweiz, Tyskland och Kanada bygger de nu vidare på sin tes.

– Vi har med avsevärt större datamängder kunnat styrka våra tidigare resultat. Om det hade funnits en gräns under 130 år så borde den ha upptäckts i studien, och det skulle i sådana fall ha varit en indikation på att ökningen av medellivslängden inte kan fortsätta obegränsat. Men så är det alltså inte, säger Holger Rootzén i en artikel från Chalmers tekniska högskola på sajten Forskning.se.

I stället ser det ut som att sannolikheten att överleva ännu ett år ökar snarare än minskar i riktigt hög ålder. Efter 108 års ålder liknar forskarna chansen med att singla slant. Om det blir krona så lever du till nästa födelsedag.

Den aktuella studien visar också att de skillnader i överlevnad mellan könen eller olika livsstilar som finns i yngre åldrar planar ut efter 108 års ålder.

– Det verkar inte finnas någon skillnad i dödlighet vid hög ålder mellan olika länder och mellan kvinnor och män. Vi misstänker att platån med 50 procents risk att dö per år är en biologisk egenskap som är gemensam för alla människor, säger Holger Rootzén.

Världens hittills äldsta blev 122 år, men med ett ökande antal individer som lever väldigt länge ökar enligt forskarna möjligheten att någon blir 130 år. Utan medicinska revolutioner är det enligt Holger Rootzén dock osannolikt att någon under kommande kvartssekel uppnår 128 levnadsår.

Fakta
DÖDLIGHET VID EXTREM ÅLDER
  • Forskarna använde en kombination av extremvärdesstatistik, överlevnadsanalys och datorintensiva metoder för att analysera dödligheten hos personer över 105 år i Italien och Frankrike.
  • Data kom dels från den internationella databasen om livslängd, International database on longevity, dels genom uppgifter om alla italienare som var minst 105 år mellan 2009 och 2015.
  • Fynden överensstämmer med tidigare analys av International database on longevity och tyder på att varje fysisk övre gräns för människans livslängd är så hög att det är osannolikt att någon når den.

Studien Human mortality at extreme age är publicerad i Royal society open science.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.