Äldre överrepresenterade bland brandoffer

2019 omkom 85 personer i bostadsrelaterade bränder, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Av dem var äldre och ensamboende överrepresenterade, vilket kan bero på att de har svårare att utrymma vid bränder.

Förra året omkom 38 personer i åldrarna 65 eller äldre i bränder som startade i hemmet. Med kvarboendeprincipen bor allt fler äldre kvar i sina ordinarie bostäder och i samband med att andelen äldre kommer att öka kraftigt de kommande åren, står samhället inför en brandsäkerhetsmässig utmaning. Det rapporterar Brandskyddsförening som hänvisar till statistik från MSB och Statistiska centralbyrån, SCB.

– Genom ett flerårigt projekt med bland annat insamlingsstiftelsen Brandforsk och MSB vet vi att äldre och ensamboende löper störst risk att drabbas när olyckan är framme. Hälften av alla som dör i bostadsbränder är över 60 år och personer över 80 är kraftigt överrepresenterade, säger Lena Lind, tillfällig generalsekreterare för Brandskyddsföreningen.

Enligt en statlig utredning från 2019 behöver sluten vård inte ske på en vårdinrättning utan kan ske även i hemmet. Utvecklingen visar på att hemsjukvård ökar och att fler personer som har det svårare att utrymma bor kvar ensamma i sina hem.

– Om sjuka personer som saknar förmåga att själva sätta sig i säkerhet ska vårdas i sina hem i stället för på sjukhus, där det finns larmsystem, sprinkler och personal som kan hjälpa till med evakuering, så står vi inför en stor brandsäkerhetsmässig utmaning, säger Lena Lind.

Relaterat

Klädbyte kan förhindra branddöd

Personer som är 65 år och äldre löper en förhöjd risk att dö vid bostadsbränder. Värst är det för rökare som är över 85 år. Detta visar en ny avhandling som också undersöker vad som kan göras för att undvika…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.