Äldre överrepresenterade bland brandoffer

2019 omkom 85 personer i bostadsrelaterade bränder, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Av dem var äldre och ensamboende överrepresenterade, vilket kan bero på att de har svårare att utrymma vid bränder.

Förra året omkom 38 personer i åldrarna 65 eller äldre i bränder som startade i hemmet. Med kvarboendeprincipen bor allt fler äldre kvar i sina ordinarie bostäder och i samband med att andelen äldre kommer att öka kraftigt de kommande åren, står samhället inför en brandsäkerhetsmässig utmaning. Det rapporterar Brandskyddsförening som hänvisar till statistik från MSB och Statistiska centralbyrån, SCB.

– Genom ett flerårigt projekt med bland annat insamlingsstiftelsen Brandforsk och MSB vet vi att äldre och ensamboende löper störst risk att drabbas när olyckan är framme. Hälften av alla som dör i bostadsbränder är över 60 år och personer över 80 är kraftigt överrepresenterade, säger Lena Lind, tillfällig generalsekreterare för Brandskyddsföreningen.

Enligt en statlig utredning från 2019 behöver sluten vård inte ske på en vårdinrättning utan kan ske även i hemmet. Utvecklingen visar på att hemsjukvård ökar och att fler personer som har det svårare att utrymma bor kvar ensamma i sina hem.

– Om sjuka personer som saknar förmåga att själva sätta sig i säkerhet ska vårdas i sina hem i stället för på sjukhus, där det finns larmsystem, sprinkler och personal som kan hjälpa till med evakuering, så står vi inför en stor brandsäkerhetsmässig utmaning, säger Lena Lind.

Relaterat

Klädbyte kan förhindra branddöd

Personer som är 65 år och äldre löper en förhöjd risk att dö vid bostadsbränder. Värst är det för rökare som är över 85 år. Detta visar en ny avhandling som också undersöker vad som kan göras för att undvika…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.