Klädbyte kan förhindra branddöd

Personer som är 65 år och äldre löper en förhöjd risk att dö vid bostadsbränder. Värst är det för rökare som är över 85 år. Detta visar en ny avhandling som också undersöker vad som kan göras för att undvika dödsfall – till exempel att byta klädmaterial.

Varje år omkommer cirka nittio personer i bostadsbränder i Sverige, och det är framför allt äldre personer och personer med alkoholproblem som far illa. I kombination med rökning ökar risken kraftigt, speciellt för dem som är 85 år eller äldre. De har en tre gånger högre risk att dö jämfört med dem i samma åldersgrupp som inte röker och 45 gånger högre risk jämfört med hela befolkningen.

– Främsta orsaken till att risken ökar med ålder är försämrad fysisk rörelseförmåga, att de inte kan ta sig ut utan hjälp eller släcka en cigarett som de har tappat, säger Marcus Runefors, doktorand i brandteknik som har skrivit avhandlingen vid Lunds tekniska högskola, till Vetenskap & hälsa.

Sammantaget visar avhandlingen att bränder hos äldre personer ofta startar i kläder eller sängkläder.

– Det finns all anledning att se över materialet i kläderna. Syntetmaterial är brandsäkrare än naturmaterial som till exempel bomull, särskilt mot cigaretter, säger Marcus Runefors.

Ett alternativ vore att tvätta sängkläder i flamskyddsmedel eller att installera ett rökgasaktiverat sprinklersystem. En viktig varningssignal om att åtgärder behövs är om hemtjänstpersonal hittar brännmärken i till exempel kläder eller golv.

Avhandlingen visar också att brandvarnare inte är lika effektiva för äldre personer eftersom de generellt hör sämre, något som Marcus Runefors tycker att tillverkarna borde ta hänsyn till.

Avhandlingen heter Fatal residential fires: prevention and response.

Fler nyheter

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De visade sig ofta ha egna strategier för att göra sina kvarter till bättre platser att bo på.