Klädbyte kan förhindra branddöd

Personer som är 65 år och äldre löper en förhöjd risk att dö vid bostadsbränder. Värst är det för rökare som är över 85 år. Detta visar en ny avhandling som också undersöker vad som kan göras för att undvika dödsfall – till exempel att byta klädmaterial.

Varje år omkommer cirka nittio personer i bostadsbränder i Sverige, och det är framför allt äldre personer och personer med alkoholproblem som far illa. I kombination med rökning ökar risken kraftigt, speciellt för dem som är 85 år eller äldre. De har en tre gånger högre risk att dö jämfört med dem i samma åldersgrupp som inte röker och 45 gånger högre risk jämfört med hela befolkningen.

– Främsta orsaken till att risken ökar med ålder är försämrad fysisk rörelseförmåga, att de inte kan ta sig ut utan hjälp eller släcka en cigarett som de har tappat, säger Marcus Runefors, doktorand i brandteknik som har skrivit avhandlingen vid Lunds tekniska högskola, till Vetenskap & hälsa.

Sammantaget visar avhandlingen att bränder hos äldre personer ofta startar i kläder eller sängkläder.

– Det finns all anledning att se över materialet i kläderna. Syntetmaterial är brandsäkrare än naturmaterial som till exempel bomull, särskilt mot cigaretter, säger Marcus Runefors.

Ett alternativ vore att tvätta sängkläder i flamskyddsmedel eller att installera ett rökgasaktiverat sprinklersystem. En viktig varningssignal om att åtgärder behövs är om hemtjänstpersonal hittar brännmärken i till exempel kläder eller golv.

Avhandlingen visar också att brandvarnare inte är lika effektiva för äldre personer eftersom de generellt hör sämre, något som Marcus Runefors tycker att tillverkarna borde ta hänsyn till.

Avhandlingen heter Fatal residential fires: prevention and response.

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.