Äldre personer inte mer teknikfientliga än yngre

En studie från Lunds universitet spräcker myten om att äldre personer skulle vara teknikfientliga. Äldre vill hänga med i utvecklingen, men upplever att det är svårt och dyrt.

Forskare från forskningscentret CASE, Lunds universitet, har under coronapandemins första halvår undersökt tre generationers attityder till och användning av digital teknik. De tre generationerna har varit personer i åldersspannen 30–39, 50–59 respektive 70–79 år. 

Studien visar bland annat att den äldsta åldersgruppen inte var lika negativt ställd till teknik som 50-59-åringarna. Sofi Fristedt, docent i hälsa och vårdvetenskap och en av forskarna bakom studien, berättar att många äldre vill hänga med i utvecklingen, men att det finns vissa svårigheter. 

– Äldre vill gärna ha modern teknik, men utan massor av lull-lull. Enkelhet är viktigt. Ju fler tillbehör desto svårare och dyrare blir det, säger hon i ett pressmeddelande. 

GENERATION TECH

Studien är en del av Forte-finansierade projektet GenerationTech. Läs mer i en artikel ur temat Digital välfärd i ÄiC #4/20: Tre generationers perspektiv på teknik.

Äldre personer vet oftast inte vad de ska vara försiktiga med på internet och har till exempel svårt att värdera vilket steg vid handling på nätet som innebär en reell säkerhetsrisk. Dessutom var det inte ovanligt att ekonomin, tillsammans med svårigheten att hålla igång den digitala tekniken på egen hand, gjorde att man valde bort internet. 

– Bredband och wifi bör vara lika självklara i bostäder som el eller vatten. Riktade insatser till socioekonomiskt svaga hushåll kan därför behövas, något som politiker och beslutsfattare behöver fundera över, säger Sofi Fristedt. 

Relaterat

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de nya utmaningar, samt den nya utanförskapet och ojämlikheten som den snabba digitaliseringen har bidragit till. Men tidningen…

Digital delaktighet för alla

Redaktör Mai Engström reflekterar över den digitala utvecklingen och vilka utmaningar den skapar för alla.

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga åldern.

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.