Äldre personer inte mer teknikfientliga än yngre

En studie från Lunds universitet spräcker myten om att äldre personer skulle vara teknikfientliga. Äldre vill hänga med i utvecklingen, men upplever att det är svårt och dyrt.

Forskare från forskningscentret CASE, Lunds universitet, har under coronapandemins första halvår undersökt tre generationers attityder till och användning av digital teknik. De tre generationerna har varit personer i åldersspannen 30–39, 50–59 respektive 70–79 år. 

Studien visar bland annat att den äldsta åldersgruppen inte var lika negativt ställd till teknik som 50-59-åringarna. Sofi Fristedt, docent i hälsa och vårdvetenskap och en av forskarna bakom studien, berättar att många äldre vill hänga med i utvecklingen, men att det finns vissa svårigheter. 

– Äldre vill gärna ha modern teknik, men utan massor av lull-lull. Enkelhet är viktigt. Ju fler tillbehör desto svårare och dyrare blir det, säger hon i ett pressmeddelande. 

GENERATION TECH

Studien är en del av Forte-finansierade projektet GenerationTech. Läs mer i en artikel ur temat Digital välfärd i ÄiC #4/20: Tre generationers perspektiv på teknik.

Äldre personer vet oftast inte vad de ska vara försiktiga med på internet och har till exempel svårt att värdera vilket steg vid handling på nätet som innebär en reell säkerhetsrisk. Dessutom var det inte ovanligt att ekonomin, tillsammans med svårigheten att hålla igång den digitala tekniken på egen hand, gjorde att man valde bort internet. 

– Bredband och wifi bör vara lika självklara i bostäder som el eller vatten. Riktade insatser till socioekonomiskt svaga hushåll kan därför behövas, något som politiker och beslutsfattare behöver fundera över, säger Sofi Fristedt. 

Relaterat

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre personer drabbas extra hårt av humanitära kriser, hur byte av livsstil kan minska risken för demens och…

Välfärdsteknik för äldres hälsa

I framtiden kommer hemmen vara bättre anpassade att åldras i tack vare utvecklingen inom hälso- och välfärdsteknik. Nordiska forskarnätverket redogör under NKG 2024 för hur äldreomsorgens utmaningar kan lösas.

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare om man upptäcker att någon har problem med tidsuppfattning.

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.