Tema Hörselnedsättning i Äldre i Centrum #4/2022

I #4/22 är temat nedsatt hörsel med sex artiklar om bland annat situationen på äldreboenden, ifall det finns samband med tinnitus eller demens samt den senaste statistiken. Tidningen bjuder också på porträtt med seniora forskaren Ulrika Winblad och ett reportage från ett äldreboende där lampor ger dagsljus som gör de boende både trötta och pigga.

En fjärdedel av Sveriges 70-åringar har nedsatt hörsel och drygt 80 procent av 85-åringarna, men få använder hörapparat. Det finns ett samband mellan demens och hörselnedsättning liksom mellan tinnitus och förmågan att höra bra. I dag finns avancerade hjälpmedel och ny teknik, om fler testade sin hörsel skulle många få hjälp till ett socialt bättre liv.

I ett reportage besöker vi ett äldreboendet i Gävle där lampor fungerar som dagsljus och ska göra att de boende sover bättre och blir allmänt piggare. Läs vad ljusforskaren Arne Lowden på psykologiska institutionen på Stockholms universitet har att berätta om den pågående forskningen kring ljus. Ta del hyresgästers, verksamhetschef Maria Hannings och undersköterskan Beatriz Alvarengas åsikter om belysningens effekter.

Läs en krönika som ifrågasätter varför så många tvingas leva med smärta av Sara Cederbom, forskare och fysioterapeut på Nestor FoU-center.

Forskarporträtt

seniora forskaren Ulrika Winblad, professor vid Uppsala universitet som verkar i politikens närhet och och ger vägledning i hur sjukvård och äldreomsorg bör organiseras.
nydisputerade Sarah Forsberg, gastronom och kock som skrivit en avhandling om att äta med händerna när bestick börjar bli för svårt.

Utöver detta två spotlight-artiklar
kunskapsbaserad socialtjänst av Emanuel Åhlfeldt
vårdpersonalens verklighet under det ständiga informationsflödet under coronapandemin, av Cecilia Pettersson, Helle Wijk och Sofia Tavemark.

Och så klart en hel del boktips, nyheter och annat.

Vill du ha tidningen uppläst? Klicka på play-knappen i e-tidningen.

Läs hela #4/22 som blädderbar e-tidning.

Fler artiklar ur temat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…

Fler nyheter

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…