Äldre i Centrum #4/23: Kultur

I årets sista nummer berättar vi om hur kultur påverkar hälsan hos äldre och vård- och omsorgspersonal. Läs bland annat om musik som gör tillvaron lugnare för anhörigvårdare, samtal om konst som kan väcka sinnen till liv eller personer i livets slutskede som blir stimulerade av konst och skapande.

Forskning visar att konst- och kulturupplevelser inom äldreomsorgen har goda hälsoeffekter. Stresshormonerna minskar och hälsan förbättras hos både boende och personal. Men det behövs mer än bara terapi och god vilja. Personalens insatser spelar en viktig roll, liksom en ledning som vågar satsa på kulturen.

Forskarna som skrivit artiklarna är Töres Theorell, Max Liljefors, Katarina Lindblad, Rebecca Hilton, Zarah Ebrahimi, Helle Wijk, Azita Emami, Gabriella Engström och Helena Hallinder.

Läs också:
Yvonne Hirdmans krönika som nyanserar bilden av #metoo och blickar tillbaka på den sexuella revolutionens och kvinnorörelsens dagar .
Socialstyrelsens Eva Lindqvist och Emanunel Åhlfeldt som manar kommunerna att skynda långsamt med differentierade arbetsuppgifter i äldreomsorgen

Forskarporträtt

Marie Elf, vårdvetaren med doktorsexamen i arkitektur
Robin Holmberg som disputerat om utdelning av gratis broddar

samt en hel del del andra karameller!

Läs hela #4/23 som blädderbar tidning

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Fler nyheter

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…