Äldre i Centrum #4/23: Kultur

I årets sista nummer berättar vi om hur kultur påverkar hälsan hos äldre och vård- och omsorgspersonal. Läs bland annat om musik som gör tillvaron lugnare för anhörigvårdare, samtal om konst som kan väcka sinnen till liv eller personer i livets slutskede som blir stimulerade av konst och skapande.

Forskning visar att konst- och kulturupplevelser inom äldreomsorgen har goda hälsoeffekter. Stresshormonerna minskar och hälsan förbättras hos både boende och personal. Men det behövs mer än bara terapi och god vilja. Personalens insatser spelar en viktig roll, liksom en ledning som vågar satsa på kulturen.

Forskarna som skrivit artiklarna är Töres Theorell, Max Liljefors, Katarina Lindblad, Rebecca Hilton, Zarah Ebrahimi, Helle Wijk, Azita Emami, Gabriella Engström och Helena Hallinder.

Läs också:
Yvonne Hirdmans krönika som nyanserar bilden av #metoo och blickar tillbaka på den sexuella revolutionens och kvinnorörelsens dagar .
Socialstyrelsens Eva Lindqvist och Emanunel Åhlfeldt som manar kommunerna att skynda långsamt med differentierade arbetsuppgifter i äldreomsorgen

Forskarporträtt

Marie Elf, vårdvetaren med doktorsexamen i arkitektur
Robin Holmberg som disputerat om utdelning av gratis broddar

samt en hel del del andra karameller!

Läs hela #4/23 som blädderbar tidning

Relaterat

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Fler nyheter

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken

Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…